Manşetler

Apple’ın ilk 3 günlük iPhone satış rakamlarına analistlerden itiraz geldi

Geçtiğimiz cuma günü yeni iPhone’larını piyasaya süren Apple, ilk üç günde yine kendisinden bekleneni gerçekleştirmiş ve rekor bir satış rakamına ulaşmıştı. Apple 3 günde toplam 9 milyon iPhone 5s ve 5c sattığını açıklarken, geçtğimiz yıl 3 günde 5 milyon iPhone 5 satan şirketin kaydettiği artış dikkat çekmişti.

iphone-5c-on-inceleme-10

Ancak söz konusu artışın bu denli büyük olmasında devreye yeni giren bazı faktörlerin de etkili olduğunu unutmamak gerekiyor. Apple bu yıl iki yeni modeli birden piyasaya sürmesi ve Çin’in ilk kez Apple’ın birincil ülke grubunda yer alması gibi gelişmelerin bu rakamlara ulaşılmasında önemli bir pay sahibi olduğu belirtiliyor. Ancak bazı analistlere göre, bu faktörler Apple’ın ilk 3 günde 9 milyon iPhone sattığını kanıtılaması için yeterlilik teşkil etmiyor.

Apple hakkındaki pozitif yorumlarıyla tanınan Piper Jaffray analisti Gene Munster, Bloomberg TV’de yaptığı konuşmada Apple’ın aslında 5.5 milyon iPhone sattığını ve geri kalan 3.5 milyon cihazın kanallara yapılan tedarikten ibaret olduğu iddiasını ortaya attı. Daha önceki yıllarda Apple’ın sevkiyatını gerçekleştirdiği tüm ürünlerin anında raflara koyulduğu ve satıldığı belirtilirken, şirketin iPhone 5’i sonlandırarak 5c üretimine başlaması nedeniyle perakendecilerin envanterlerini iPhone 5c ile doldurmayı tercih ettiği ve bunun da toplam satış rakamlarında bir şişkinliğe yol açtığı düşünülüyor.

Business Insider’ın haberine göre, Gene Munster söz konusu analizinde Apple’ın geçmiş çeyreğe ait envanter rakamlarından faydalanıyor. Şirketten yapılan açıklamada envanterdeki iPhone sayısı 11 milyon olarak belirtilirken, Munster’a göre, bunun 3 ila 4 milyonluk bir kısmını iPhone 5c oluşturuyor. Peter Misek ve Chuck Jones tarafından yapılan analizlerde de kanal envanterlerine aktarılan iPhone 5c sayısı 2 ila 3 milyon arasında gösteriliyor.

Yeni iPhone’ların ilk 3 günlük satış rakamlarına ait kesin bilgiler şu an için sadece Apple’ın elinde mevcut. Munster’ın ilk 3 günlük iPhone satışları için yaptığı ”5 ila 6 milyon” öngörüsünü daha tutarlı kılmak için söz konusu ”kanal satışı teorisi”ni ortaya atmış olma ihtimali akıllara gelse de, bu sorunun cevabını görmek için Apple’ın önümüzdeki ay açıklayacağı çeyrek rakamlarını beklemek gerekiyor.

İlgili >> Bloomberg TV, Business Insider, CNN, Forbes

İLGİLİ HABERLER