Teknoloji

Apple’ın e-kitap fiyat ayarlama davasında 840 milyon dolar tazminat ödemesi isteniyor

E-kitaplarla ilgili fiyat ayarlama iddiaları Apple’ın başını ağrıtmaya devam ediyor. Şirketten şimdi de yayınevleriyle anlaşıp sektör genelindeki e-kitap fiyatlarını ayarladığı gerekçesiyle 840 milyon dolar tazminat talep ediliyor. Bir avukat tarafından 33 ABD eyaletindeki e-kitap okuyucularını temsilen New York’ta açılan son davanın çıkış noktasını ABD Adalet Bakanlığı ve Apple arasında 2013 yazında karara bağlanan tekel davası oluşturuyor. Söz konusu davadan yola çıkan avukat Steve Berman, Apple’ın ABD’deki e-kitap müşterilerine en az 231 milyon dolar tazminat ödemesi gerektiğini iddia ediyor.

apple-e-kitap-200912

Minimum rakam olarak belirlenen 231 milyon doların çıkış noktası olarak ise Apple ve ABD Adalet Bakanlığı arasındaki davada Apple’ın tanıklarından birinin verdiği ifade gösteriliyor. Söz konusu ifadede Apple’ın yayıncılarla yaptığı ve fiyatlamaya ”ajans modeli”ni getiren anlaşmayla birlikte e-kitapların satış fiyatının yayınevleri tarafından belirlendiği ve Apple’ın bu rakamın yüzde 30’luk kısmını komisyon olarak aldığı açıklanmıştı. Bu modelle birlikte ABD’de ortalama e-kitap fiyatları 9.99 dolardan 12.99 dolara yükselirken, satış geliri yüzde 14.9 oranında arttığı ifade edilmişti. Bu da gelirlerin 231 milyon dolar yükselmesi anlamına geliyor.

Ancak Berman’ın Stanford Üniversitesi kökenli bir ekonomist olan tanığına göre, e-book satışlarındaki gerçek artış oranı yüzde 18.1’i bulmuş ve 280 milyon dolar ekstra gelir getirmiş durumda. Berman Apple’ın bu rakamın üç katı olan 840 milyon doları tazminat olarak ödemesi gerektiğini, ancak bu şekilde paranın davacılar arasında eşit biçimde paylaşılabileceğini iddia ediyor. Bu rakam kulağa oldukça yüksek gelse de, Apple’ın nakit rezervinin sadece yüzde 0.5’lik bir kısmını oluşturuyor. Cupertino merkezli şirketten Berman tarafından açılan davaya dair bir yorum gelmezken, şirketin bu davanın çıkış noktası olan ana davada alınan karara itiraz ettiği biliniyor.

İlgili >> Re/code

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER