Teknoloji

Apple’dan yapay zekâ odaklı yeni bir hamle daha

apple netflix
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple yapay zekâ yatırımlarını sürdürüyor. Teknoloji devi, merkezi ABD’nin Seattle şehrinde bulunan yapay zekâ girişimi Xnor.ai’ı satın aldı. Xnor.ai, yapay zekânın bulut yerine cihazlar üzerinde çalışmasını sağlayan ve düşük enerji tüketen araçlar geliştiriyor. Söz konusu teknoloji, Apple’ın yeni iPhone’larda yapay zekâ tabanlı ve güçlü özellikler sunmasını sağlayabilir.

Apple, Xnor.ai’ı satın almasıyla ilgili olarak standart açıklamasını yaptı: “Apple zaman zaman küçük teknoloji şirketlerini satın alır. Bu satın alımlarla ilgili hedef ve planları da genellikle tartışmayız.”

GeekWire sitesinde paylaşılan bir Xnor.ai görseli ise iPhone’daki bir yazılımı kullanarak nesneleri taşıyan bir bilgisayar görüşü aracını gösteriyor. Bu da kullanıcıları nelerin beklediği konusunda bir ipucu veriyor.

GeekWire’ın haberine göre, Xnor.ai için Apple’ın kasasından yaklaşık 200 milyon dolar çıktı. Xnor.ai, Microsoft’un kurucularından Paul Allen‘ın hayata geçirdiği Allen Institute for Artificial Intelligence (Allen Yapay Zekâ Enstitüsü) veya kısa adıyla AI2 tarafından kurulmuştu.

Apple, 2016’da satın aldığı bir diğer yapay zekâ girişimi Turi için de yaklaşık 200 milyon dolar ödemişti. Cupertino merkezli şirket, geçtiğimiz yıllarda otonom sürüş girişimi Drive.ai, gizlilik odaklı yapay zekâ üzerine yoğunlaşan Silk Labs ve ses teknolojisi girişimi PullString’i satın almıştı.

Apple’ın rakipleri Facebook ve Google da yapay zekâ teknolojilerini geliştirmek için sık sık satın alma yöntemine başvuruyor. Facebook, bir süre önce nöral izleme girişimi CTRL-labs için 500 milyon ila 1 milyar dolar arası bir rakam ödemişti. Yapay zekâ çalışmalarında Google öne çıksa da, Apple’ın da Xnor.ai ile özellikle iPhone’lar için bir sıçrama yapacağı söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER