Teknoloji

Apple, yapay zekâ için günlük milyonlarca dolar yatırım yapıyor

apple avrupa birliği

Apple, yapay zekâ (AI) teknolojilerine günlük milyonlarca dolar yatırım yaptığı belirtildi. The Information’ın yeni bir haberine göre şirket, birden fazla AI modeli üzerinde çalışıyor ve bu çalışmaları birden fazla ekip yürütüyor.

Apple’ın çoklu yapay zekâ projeleri

Apple’ın konuşma tabanlı yapay zekâ teknolojileri üzerine çalışan birimi “Foundational Models” olarak adlandırılıyor. Bu birimde yaklaşık 16 üye bulunuyor ve aralarında eski Google mühendisleri de var. Birimin başında 2018 yılında Siri’yi geliştirmek için işe alınan John Giannandrea bulunuyor. Giannandrea, AI dil modelleri tarafından desteklenen sohbet botlarının potansiyel kullanışlılığı konusunda şüpheci olduğunu ifade etmiş.

Aynı zamanda Apple, görsel zeka birimiyle bir görüntü oluşturma modeli üzerinde çalışıyor. Başka bir grup ise metinle birlikte görsel veya video üretebilen ve tanıyabilen “multimodal AI” üzerinde araştırmalar yapıyor.

Bu modellerin çeşitli amaçlara hizmet edebileceği belirtiliyor. Örneğin, AppleCare’i kullanan müşterilerle etkileşime geçebilecek bir sohbet botu üzerinde çalışılıyor. Bir diğeri ise Siri ile çok adımlı görevleri otomatikleştirmeyi kolaylaştırmak için geliştiriliyor.

Geliştirme sürecine dahil olan kaynaklar, Apple’ın en gelişmiş AI modeli olan ve şirket içi kod adı Ajax GPT olan modelin “200 milyardan fazla parametre” üzerinde eğitildiğini ve OpenAI’ın GPT-3.5 modelinden daha güçlü olduğunu belirtiyorlar. Bu model ilk başta şirket içi kullanım için oluşturulmuş ve şirket içinde oldukça sınırlı bir şekilde kullanılıyor.

Apple bu haber hakkında henüz bir yorum yapmadı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER