Teknoloji

Apple’dan WordPress iOS uygulaması için ilginç talep

Apple'dan WordPress iOS uygulaması için ilginç talep

Ücretsiz olarak sunulan WordPress iOS uygulaması sayesinde iPhone veya iPad üzerinden web sitesini oluşturmak ve yönetmek mümkün oluyor. Bundan ayrı olarak WordPress.com üzerinden de alan adı veya web sitesi paketlerinden bir tanesini satın alma imkanı sunuluyor. WordPress kurucusu Matt Mullenweg Apple’ın, uygulama içi satın alma sistemini uygulamaya eklemeden güncelleme izni vermediğini, WordPress uygulaması üzerinden yapılacak satın almalardan da yüzde 30’luk kesinti uygulamak istediğini öne sürüyor.

İşin ilginç tarafı, WordPress iOS uygulaması üzerinden herhangi bir satış yapılmıyor. Uygulama sadece ücretsiz web sitesi hazırlama imkanı veriyor. iPhone veya iPad üzerinden bir alan adı satın alma imkanı da vermiyor. Sadece ücretsiz bir WordPress.com adresi ve 3 GB saklama alanını sunuyor.

Apple ise, diğer platformlarda veya web sitesinde satın alınan içerik, abonelik veya özelliklere erişim izni veren uygulamalarda uygulama içi satın alma sisteminin bulunmasının zorunlu olduğunu belirtiyor. Ancak WordPress uygulaması içinden herhangi bir satış yapılmıyor ve görünen o ki, WordPress.com’dan herhangi bir şey satın almadan da uygulama üzerinden kullanılabilecek bazı imkanlara erişilebiliyor.

Mullenweg, iOS kullanıcılarının WordPress’in paralı paketleri olduğunu görmelerini sağlayacak bazı bölümlerin bulunduğunu, bunların genellikle destek sayfalarına yerleştirildiğini ya da kullanıcıların WordPress’in sitesine giderek kendi web sayfalarının ön izlemelerine baktıklarında bu paketleri görebileceklerini söylüyor. Apple’a iOS kullanıcılarının bunları görmesini engellemeyi teklif ettiğini, ancak bunun da reddedildiğini ekliyor.

Mullenweg, The Verge sitesine yaptığı açıklamada Apple ile mücadele etme niyetinde olmadığını söylüyor. WordPress.com’un paralı paketlerinin vey aynı zamanda alan adlarının satın alınmasını sağlayacak uygulama içi satış sistemini iOS uygulamasına 30 gün içinde ekleyecek. Apple da bu zaman zarfında Automattic’e uygulamayı güncelleme iznini verdi.

Apple’ın App Store üzerinden geliştiricilere ve yayıncılara yönelik olarak uygulamadığı kesintiler son zamanlarda daha sık biçimde gündeme gelmeye başladı. Epic Games’in Fortnite içinde alternatif bir ödeme yöntemi geliştirerek App Store’un etrafından dolaşması nedeniyle Apple, bu popüler oyunu App Store’dan kaldırmıştı. Daha sonra Epic Games, önceden hazırlandığı belli olan bir halkla ilişkiler kampanyasına girişmiş ve aynı zamanda Apple’ı mahkemeye vermişti. Google da Apple’ın izlediği yolu takip edince, Epic Games bu şirkete de dava açmıştı.

Diğer yandan ABD’deki bir grup haber yayıncısı da önceki gün Apple CEO’su Tim Cook’a bir mektup göndererek Amazon’un yararlandığı uygulama içi satın alma ve abonelik ayrıcalıklarından nasıl yararlanabileceklerini sordu. Amazon ile Apple arasındaki anlaşma kapsamında Prime Video aboneliklerinden sadece yüzde 15’lik bir komisyon alınıyor.

Bu arada Mullenweg, Twitter’da paylaştığı tweetin Apple’a bir meydan okuma olmaktan çok WordPress camiasını bilgilendirmek amaçlı olduğunu söyledi. Kullanıcıların WordPress uygulaması güncellendiği zaman, uygulama içinde satın alma seçeneklerini gördüklerinde şaşırmaması için bu ön bilgilendirmeyi yapmaya ihtiyaç duymuş.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER