Teknoloji

Apple akıllı saatinin kalp atış hızı sensörü nedeniyle dava edildi

apple watch

apple watchBüyük şirketlere patent ihlâli nedeniyle açılan davalara bir yenisi daha eklendi. Apple, akıllı saati Apple Watch’un kalp atış hızı sensörünü çalıntı bir teknoloji üzerine kurduğu iddiasıyla dava edildi.

Teknoloji devi, merkezi Michigan’da bulunan Omni MedSci isimli sağlık girişimi tarafından mahkemeye verildi. Omni MedSci, dava dilekçesinde Apple’ın akıllı saatinde kendisine ait dört patentli teknolojiyi izinsiz olarak kullandığını öne sürdü. Söz konusu patentlerin hepsinin ışık kaynağının kan ölçümünde kullanımıyla ilgili olduğu belirtildi.

Omni’nin kurucusu Dr. Muhammed N. Islam, 2014 ve 2016 yılları arasında Apple’ın tıbbi teknoloji uzmanı, donanım tasarımcısı ve ürün pazarlamasından sorumlu başkan yardımcısı Greg Joswiak ile muhtelif zamanlarda bir araya geldiğini ve o zamanlarda henüz başvuru aşamasında olan patentlerle ilgili konuştuklarını belirtti.

Islam patentleri Apple’ın çalışanlarına gösterdiğini, ancak Cupertino merkezli şirketin 2016’da aniden teması kestiğini ve ortaklık görüşmeleri sonlandırdığını iddia etti. Davadaki patentlerin 2017’de ve bu yılın başlarında onaylandığı belirtildi.

Islam’ın daha önce Huawei, Nokia ve Verizon gibi şirketlere patent ihlâli nedeniyle dava açtığını hatırlatmakta fayda var. Omni’nin kurucusu ile Apple arasındaki ilk görüşmenin 2014’te gerçekleşmiş olması da, bu bilgi ışığında biraz daha anlam kazanıyor. Apple’ın akıllı saatinde ilk günden bu yana kalp atış hızı sensörü bulunuyor. Şirketin bu denli hayati bir özelliği akıllı saatine yerleştirmek için çalışmaya çok daha önceden başlamış olması muhtemel görünüyor.

Apple’dan tazminat talep eden Islam, aynı zamanda Apple Watch satışlarına da tedbir uygulanmasını istiyor. Ancak ilk görüşmenin ardından Islam’ın patent dosyasında revizyon istediği ve giyilebilir ürünler ile LED ışık kaynaklarını dosyaya eklemeyi talep ettiği açık biçimde görülüyor. Dolayısıyla bu talebe mahkemenin olumlu yanıt vermesi pek mümkün görünmüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER