DosyaManşetler

Apple Watch ile ilgili şimdiye kadar neler biliyoruz?

apple-watch-090914-2

Apple Watch’un duyurulmasının altı ay sonrasında, Tim Cook ve Apple yöneticileri şirketin ilk giyilebilir ürünüyle ilgili detayları bugün gerçekleştirecekleri bir etkinlikle açıklayacaklar. San Francisco’da düzenlenecek etkinlik bu akşam Türkiye saatiyle 19:00’da başlayacak ve detaylar Teknoblog’da olacak. Peki, şimdiye kadar Apple Watch ile ilgili neler biliyoruz? Pil ömrü ne olacak? Sağlık ve zindelik bilgilerini takip edecek mi? Her şeyden önemlisi, verdiğiniz paraya değecek mi ve tam olarak ne zaman satışa sunulacak.

Apple Watch, şirketin uzun zaman sonraki en büyük ürün lansmanlarından biri olma özelliğini taşıyor. En son 2010 yılında çıkan iPad ile birlikte Apple yeni bir ürün kategorisinin kapısını açmıştı. Ayrıca Apple Watch, Tim Cook’un CEO olduğu dönemdeki en büyük ilk ürün çıkışının da gerçekleştirildiği ürün oluyor. Bugün oldukça önemli ve önemli etkinliğin öncesinde şimdiye kadar Apple Watch ile ilgili öğrendiklerimizi bir araya getirelim istedik.

Apple Watch Duyurusu

apple-watch-090914-1Apple Watch geçtiğimiz eylül ayında gerçekleştirilen iPhone 6 ve 6 Plus tanıtım toplantısında duyuruldu. Apple CEO’su Tim Cook bu yepyeni ürün üzerinde oldukça uzun ve zorlu bir süreç içinde çalıştıklarını vurguladı. Apple Watch, uzun zaman sonra Apple’ın bir mottosu olan “One more thing…”, yani “Bir şey daha…” sloganının kullanılmasını sağlayan ürün olmuştu.

Apple Watch’un üç farklı versiyonu olacak

apple-watch-modeller-090315Sadece bir tane Apple Watch bulunmuyor. Şirket farklı malzeme ve ekran dayanıklılığına sahip üç farklı versiyon çıkarıyor. Apple Watch Sport giriş seviyesi model olma özelliğini taşıyor ve iPhone gibi iyonize cam ekran ile alüminyum gövde barındırıyor. Yukarı çıktığımızda standart Apple Watch’u görüyoruz ve bu model paslanmaz çelik gövde ve neredeyse hiç çizilmes safir kaplı ekran içeriyor. Son olarak ultra lüks Apple Watch Edition ise 18 karat altından üretiliyor. Her üç model de başlangıçtan itibaren piyasada olacak. Ürünlerin tam fiyatları belli olmasa da, en temel ürün olan Apple Watch Sport’un başlangıç fiyatının yaklaşık 350 dolar olduğunu biliyoruz.

Apple Watch’un iki farklı ekran büyüklüğü olacak

apple-watch-farkli-buyukluk-090315Üç farklı versiyonun dışında Apple, Apple Watch için 38 mm. ve 42 mm. gibi iki farklı çapa sahip ekran sunacak. Diğer çoğu akıllı saat üreticisi saatleri için bir tane genel büyüklük belirleyip tüketicilere daha küçük saat kayışlarıyla özelleştirme fırsatı sunarken Apple ise her biri tasarım ve özellikler bakımından kendi içinde eşsiz olan iki farklı Apple Watch modeli çıkarmayı tercih ediyor. Apple böylelikle gelebilecek “çok büyük” veya “çok küçük” şeklindeki eleştirileri daha baştan önlemeyi amaçlıyor.

Apple Watch nasıl kullanılıyor?

apple-watch-kalp-atisi-090315Küçük ekranla çalışmak Apple’ın Apple Watch için yepyeni bir kullanıcı etkileşim sistemi yaratmasını gerektirdi. Hassas ekran Apple’ın “force touch” olarak adlandırdığı, “zorlamalı dokunma” olarak da çevirebileceğimiz basma işlevini basit bir dokunma işleminden kolaylıkla ayırabiliyor. Ayrıca çimdik hareketi veya çoklu parmakla dokuma işlevleri için yeterli ekran alanı olmadığı için Apple bu hareketlerle gerçekleştirilen yakınlaştırma, kaydırma gibi işlevlerin çoğunu “digital crown” olarak adlandırılan, kenara yerleştirilmiş klasik kadrana yüklemiş. Ayrıca Apple saatin nabız sesini başka Apple Watch sahipleriyle paylaşmak gibi farklı iletişim yöntemlerine de sahip olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca Apple’ın sanal asistanı Siri de yakınlardaki lokantaların bulunması, film seanslarının öğrenilmesi ve yazılı mesajların dikte edilmesi gibi işler için kullanılabilecek. Ayrıca Apple Watch sahip olduğu NFC yongası sayesinde Apple Pay ödemelerini bilekten yapmayı sağlayacak.

Kullanmak için iPhone gerekiyor

apple-watch-iphone-090315Apple Watch’un çoğu özelliğini kullanmak için bir iPhone’a ihtiyaç duyulacak. Çünkü Apple’ın akıllı telefonu çoğu ağır yükü üstlenecek ve saatte görülen uygulamaların çoğu iPhone tarafından desteklenecek. Apple, tamamen Apple Watch üzerinde çalışan doğal uygulamaların yol sonuna doğru çıkacağını kaydetti. En azından başlangıçta Apple Watch Android telefon kullanıcılarının işine pek yaramayacak. Apple Watch iPhone 5 ve üstü akıllı telefonları destekleyecek ve ayarları çok yakında iOS’e gelecek yardımcı bir uygulama üzerinden yapmak mümkün olacak.

Nisan ayında piyasaya çıkıyor

apple-store-akasya-fotograflar-00002Tim Cook geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen Apple çeyrek yıl yatırımcı telekonferans görüşmesinde Apple Watch’un piyasaya çıkışı için Nisan 2015’i işaret etmişti. O günü sabırsızlıkla beklediğini söyleyen Apple CEO’su mükemmel yenilikler göreceğimizi müjdelemiş, uygulama geliştiricilerinin bilek için tamamen yeni deneyimler yaratacağına vurgu yapmıştı. Bunların bazılarını bugün gerçekleştirilecek Apple Watch etkinliğinde görmeyi bekliyoruz.

Apple fitness pazarına büyük bir giriş yapıyor

apple-watch-fitness-090315Apple Watch barındırdığı sensörler sayesinde nabzınızı sürekli takip ediyor, egzersiz hedeflerini belirlemede ve fiziksel aktiviteleri takip etmede kullanılacak çeşitli dahili uygulamalar barındırıyor. Apple daha önce iPhone ile geliştiricilere sağlık ve zindelik açısından bazı araçlar ve imkanlar sunmaya çalışıyordu, ancak Apple Watch ile birlikte bunlar birkaç adım daha öteye taşınacak. Her bir saat barındırdığı dahili flaş bellek sayesinde spor yaparken doğrudan saat üzerinden müzik dinlemeye de olanak sağlayacak.

Her gece şarj etmeniz gerekecek

apple-watch-arka-090315Apple’ın Watch için öngördüğü pil ömrü değerleri henüz açıklanmadı, ancak Tim Cook tüketicilerin saati, tıpkı akıllı telefonları gibi, her gece şarj etmelerinin gerekli olabileceğinden bahsediyor. Apple’ın saatin pil ömrünü artırmak için aylar boyunca yoğun bir mesai harcadığı da söyleniyor.

Düşük güç tüketim modu da mevcut

apple-watch-saat-ekran-090315Apple pil ömrü konusunda mucizeler sunmayı beklemiyor, ancak saatte güç tasarruf modunun bulunacağı, bu mod dahilinde Apple Watch’un saati göstermek dışındaki çoğu işlevinin kapatılabileceği söyleniyor. Bu, saatin şarj edilmeden uzun süre kullanılması noktasında büyük yardımda bulunacaktır, böylelikle hiçbir şey göstermeyen, zamanı bile göstermekten aciz bir saati boşuna bileğinizde taşımak zorunda kalmayacaksınız.

Onunla duş alabilirsiniz

apple-watch-suya-dayanikli-090315Apple Watch’un suya ne kadar dayanıklı olduğu noktasında net bir şey söylenmiş olmasa da, Tim Cook bu saatle duşa girilebileceğini söylüyor; beklenmeyen sağanak yağışlardan veya spor salonuda idman yaparken terlemekten korkmamak gerektiğini belirtiyor. Apple Watch’un ana yongaseti reçine içine gizlenerek zararlı olabilecek elementlerden daha iyi korunması sağlanıyor. Çeşitli kısıtlamalar bulunabilir, Apple bu saat kolda takılıyken yüzülüp yüzülemeyeceği konusunda henüz herhangi bir şey söylemedi.

Endüktif şarj sistemini kullanacak 

apple-watch-enduktif-sarj-090315Apple Watch’un herhangi bir yerinde iPhone veya iPad’de olduğu gibi Lightning portu bulunmuyor. Apple bunun yerine endüktif şarj yeteneklerini doğrudan ürüne entegre etmiş. Ayrıca MagSafe konnektörüne benzer bir bağlantı elemanı Apple Watch’un arkasına, düzgünce hizalanmış şekilde tutunuyor. Apple kullanıcıların şarj portuyla saati düzgün şekilde hizalama noktasında endişe duymasının gerekmeyeceğini, manyetik kuvvetlerin yardımıyla bunun kolaylıkla halledileceğini söylüyor.

Moda önemli bir unsur

apple-watch-colette-0101014Apple, Apple Watch’un çıkışını sadece teknoloji için değil, moda dünyası için de önemli bir an olarak görüyor. Basılı ortamlarda ilk Apple Watch reklamları moda dergilerinde boy gösterdi, ayrıca Apple bu saati şirketin geleneksel satış mekanları dışındaki ortamlarda, üst sınıf butiklerde de daha piyasaya çıkmadan önce sergiledi.

Apple Watch Edition kilit altında sergilenecek

apple-watch-518 karat altın içerecek Apple Watch Edition’ın binlerce dolarlık fiyata sahip olmaıs bekleniyor. Bu, Apple’ın koleksiyonu içindeki en değerli parçasını korumak için bazı önlemleri zorunlu kılıyor. Apple’ın Watch Edition cihazlarını her gece mağazaları kapatmadan önce kasalara koyacağını, ertesi gün kasadan çıkarılan ürünlerin sergilenmeye devam edileceği söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER