Manşetler

Apple ve Samsung arasındaki mücadele daha bitmedi

Türkiye saati ile cumayı cumartesiye bağlayan gece tazminat konusu karara bağlandığında tüm spot ışıkları tartışmasız kazanan olarak Apple’ın üstüne çevrilmişti. Ancak, alınan kararın her şeyin sonu olduğunu söylemek pek mümkün değil. Davanın duruşma safhası sona ermeden evvel halen tamamlanması gereken farklı süreçler ve cevaplanması gereken talepler mevcut durumda. Kısacası, davanın hakimi Lucy Koh’un mesaisi oldukça uzun gözüküyor.

Yeni hafta itibariyle davada yepyeni bir süreç başlıyor. Bu süreç içerisinde mahkeme salonunda pek çok brifing verilmesi ve bazı tartışmaların yaşanması muhtemel gözüküyor. Jürinin hem Apple ‘a hem de Samsung’a yönelttiği 700 soru bu aşamada şirketler tarafından yanıtlanacak. Buna ek olarak, her iki tarafın avukatları tarafından duruşma sürecine yapılan yaklaşık 2000 resmi itiraz da bu aşamada görüşülecek. Alınan karara bakılınca Samsung’un daha çok itirazda bulunmasına kesin gözü ile bakılsa da Apple’ın da kendi hesabına bir çok itirazda bulunması bekleniyor.

Davanın bu aşaması Amerikan hukuk dilinde ”Karara rağmen yargılama” olarak adlandırılıyor. Samsung, jürinin Apple lehine karar verdiği hemen hemen tüm alanlarda Hakim Lucy Koh’tan kararı kendi lehine döndürmesini talep edecek. Apple’ın ise kuşkusuz en önemli hedefi jürinin Galaxy Tab 10.1’in iPad’in tasarım patentini ihlal etmediğine ilişkin kararını değiştirmek olacak. Buna ek olarak, jüriden karar okunduktan sonra tazminat hesabını düzeltmesinin istendiği göz önüne alınınca tazminat rakamının da yeniden gündeme gelmesi oldukça yüksek bir ihtimal.

Bu ölçekteki davaların oldukça karmaşık bir yapıya sahip olduğu kesin. Amerikan hukuk sisteminde hakimin jüri kararını değiştirmesi pek kolay bir süreç değil. Ancak, hem Apple hem de Samsung farklı gerekçelerle ve hedeflerle zoru başarmayı deneyecekler. Bu konuda Hakim Lucy Koh’un alacağı kararların davanın sonunda direkt etki edeceği kesin. Apple’ın bu noktadaki en önemli hedeflerinden biri de tazminat miktarını üçe katlamak. Şirket, buna gerekçe olarak ise jürinin Samsung’un Apple’a ait patentleri bilinçli olarak ihlal ettiği yönündeki kararını gösterdi. Hakim Koh’un bu talebi kabul etmesi durumunda 1 milyar dolar civarındaki tazminat birden 3 milyar dolar civarına yükselebilir. Merakla beklenen bir diğer aşama ise Apple’ın jürinin patent ihlali kararı aldığı cihazlar için satış yasağı koyudurma isteği. Apple’ın bu talebinin görüşüleceği duruşma için şimdiden 20 Eylül tarihi belirlenmiş durumda. Apple, önemli sayıda Samsung cihazı için satış yasağı kararı aldırmak istiyor. Ancak, bu isteğin gerçekleşmesi dahi beklenenden daha az zarara yol açabilir. Zira, Apple’ın satış yasağı talep ettiği cihazlar arasında Samsung’un son popüler cihazları Galaxy S III ve Galaxy Nexus yer almıyor. Dolayısıyla, Samsung’un olası bir karardan alacağı yara biraz daha küçülmüş oluyor.

İki tarafın anlaşma ihtimali de masadan kalkmış değil. Zira, ilk etapta her iki taraf da kaderlerini 9 kişiden oluşan bir jüriye teslim etme kumarını oynamıştı. Bu kumarın kaybedeni ise Samsung olmuştu. Birçok Samsung yöneticisine göre şirket adına en kötü senaryo gerçekleşmiş durumda. Samsung şu an için müzakere kozunu kaybetmiş gibi gözükse de birçok davanın görüldüğü teknoloji dünyasında güç dengelerinin her an değişmesi de oldukça olası. Böyle bir durumda iki tarafın nihai sözü kendilerinin söyleme ihtimali de halen ortada duruyor. Tazminat karara bağlanmış olsa dahi bu iki dev şirket arasındaki hukuk savaşının heyecanını yitirmeyeceği kesin.

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER