ManşetlerTeknoloji

Avrupa Birliği’nden Apple ve Microsoft’a müjde

avrupa birliği dijital hizmetler yasası apple

AB’nin Dijital Piyasalar Yasası (DMA), Apple ve Microsoft gibi büyük şirketler ve bunların temel platform hizmetleri üzerinde daha şeffaf düzenlemeler yapılması amacıyla ağustos ayında yürürlüğe girmişti. Apple iMessage ile Microsoft Edge ve Bing gibi servisler de AB tarafından ilk olarak “dijital bekçi” niteliğindeki büyük dijital platformlar arasına eklenmişti. Ancak iki şirket tarafından yapılan itirazların ardından Avrupa Birliği, söz konusu servisleri bu gruptan çıkardı.

AB’nin soruşturması, AB Komisyonu ve Dijital Piyasalar Danışma Komitesi’nin “ilgili paydaşlardan gelen girdilerle” yaptığı derinlemesine analizin ardından, niceliksel eşikleri karşılamalarına rağmen, Apple ve Microsoft’un servislerinin hiçbirinin “djital bekçi” olarak nitelendirilemeyeceğini gösteriyor. Burada bahsi geçen servislerin AB sınırları içinde 45 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğunu ve yıllık gelirlerinin 7.5 milyar avronun üstünde olduğunu belirtmekte fayda var.

iMessage, Edge ve Bing artık Avrupa Birliği tarafından “dijital bekçi” olarak tanımlanmasa da, Apple ve Microsoft’un pek çok kategoride bu tanımlama içinde yer aldığını belirtmekte fayda var. iOS ve Windows ile işletim sistemleri grubunda iki şirket de dijital bekçi olarak tanımlanıyor. Apple Safari ve App Store için de bu unvanı alırken, Microsoft da LinkedIn ile sosyal ağlar tarafında bu unvanı alıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yapılan basın açıklaması şu şekilde: “Komisyon dün, Dijital Pazarlar Yasası (DMA) kapsamında 5 Eylül 2023’te başlatılan dört pazar araştırmasını kapatarak Apple ve Microsoft’un aşağıdaki temel platform hizmetleri için ‘dijital bekçi’ olarak atanmaması gerektiğini tespit eden kararları kabul etti: Apple’ın mesajlaşma hizmeti iMessage, Microsoft’un çevrimiçi arama motoru Bing, web tarayıcısı Edge ve çevrimiçi reklamcılık hizmeti Microsoft Publishing.

Komisyon, 5 Eylül 2023 tarihli kararında, Apple ve Microsoft tarafından yapılan çürütme taleplerinin derinlemesine bir incelemeyi hak ettiği kanaatindeydi. İlgili paydaşların görüşleri dikkate alınarak tüm argümanların kapsamlı bir değerlendirmesinin ardından ve Dijital Piyasalar Danışma Komitesini dinledikten sonra Komisyon, iMessage, Bing, Edge ve Microsoft Publishing’in eşik bekçisi hizmetleri olarak nitelendirilmediğine karar verdi.”

Apple iMessage’ı diğer mesajlaşma uygulamalarına açmaktan kurtuldu

Eğer iMessage bir “dijital bekçi” olarak belirlenseydi, Apple’ın bu platformu rakip mesajlaşma uygulamalarıyla birlikte çalışabilir hâle getirmesi gerekecekti. Microsoft’un, DMA’ya uymak için Eylül ayında AB’deki Windows 11 kullanıcılarını Edge tarayıcısını varsayılan tarayıcı olarak kullanmaya zorlamayı bırakması gerekiyordu. Dijital bekçiler, şirketin dünya çapındaki toplam yıllık gelirinin yüzde 10’una kadar ve tekrarlanan ihlaller nedeniyle gelirin yüzde 20’sine kadar para cezasına çarptırılabilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER