Teknoloji

Apple ve Jony Ive arasındaki iş birliği sona erdi

jony ive tim cook apple

Apple eski baş tasarımcısı Jony Ive ile olan danışmanlık anlaşmasını sonlandırdı. Ive 2019’da Cupertino merkezli şirketten ayrılmış ve LoveForm adını verdiği bağımsız tasarım şirketini kurmuştu.

Ive yeni şirketinin duyurusunu yaparken uzun yıllar boyunca Apple’la çalışmayı istediğini belirtmişti. O dönemde Cupertino merkezli şirketle 100 milyon doların üstünde bir sözleşmeye imza atan Ive’ın Apple’la rekabet içine girecek çalışmalar yapması engellenmişti.

Üç yılın ardından taraflar arasındaki iş birliği sona ermiş gibi görünüyor. The New York Times’ın konuyla ilgili haberinde şu ifadeler yer alıyor: “Son haftalarda sözleşmenin uzatılması gündeme geldiğinde taraflar uzatmamaya karar verdi. Cupertino merkezli şirketin bazı yöneticileri, tasarımcıların Ive’ın yanına transfer olmasından rahatsızlık duyuyor ve ünlü tasarımcıya ödenen parayı sorguluyor. Buna ek olarak, Ive da bir kısıtlama olmadan farklı şirketlerle çalışmayı istiyor.”

Apple’ın tasarım ekiplerini şirketin operasyon şefi Jeff Williams yönetmeye devam edecek. Ürün pazarlama ekibinin ürün tercihlerinde daha fazla etkiye sahip olacağı belirtilirken, LoveForm’un da Airbnb ve Ferrari ile çalışmayı sürdüreceği ifade edildi. Şirketlerden konuyla ilgili henüz bir açıklama geldi.

1992’de Apple’a katılan Ive şirketin iMac ve beyaz iPod kulaklıkları gibi ikonik tasarımlarına imza atmıştı. Scott Forstall’ın ayrılığının ardından yazılım tasarımı da Ive’a teslim edilmiş ve ortaya iOS 7 ile birlikte yepyeni bir deneyim çıkmıştı.

İLGİLİ HABERLER