Eğlence

Apple TV için YouTube uygulamasında 4K var, ancak 60fps ve HDR yok

apple tv 4k inceleme

Geçtiğimiz haziran ayında tvOS 14 beta sürümünün yayınlanmasıyla birlikte Apple TV 4K kullanıcılarını sevindirecek bir haber de verilmişti. Buna göre Apple’ın üst sınıf set üstü TV cihazı 4K YouTube videolarını 1080p yerine doğal çözünürlüklerinde oynatabilecekti. Ne var ki, bu destek gelse de, birtakım eksikliklerin bulunduğu dile getiriliyor.

tvOS 14 ile birlikte Apple TV’deki YouTube uygulamasına giren kullanıcılar 4K videoları görmeye ve bu çözünürlükte izlemeye başladılar. Ancak videoların saniyede 30 kare hızında 4K ile sınırlı olduğu, saniyede 60 kare hızında video veya HDR (Yüksek Dinamik Aralığı) teknolojisi tarafından sunulan renk ve kontrast derinliği gibi önemli imkanların sağlanmadığı söyleniyor. 9to5Mac‘in dikkat çektiği bu durum The Verge sitesi tarafından da Google’a doğrulatıldı. Yani şu anda Apple TV 4K cihazı sadece saniyede 30 kare hızında ve standart dinamik aralıklı 4K videoları destekliyor.

iPhone ve iPad için YouTube’da 4K, 60fps ve HDR desteği var

İşin iyi tarafı, en son iPhone ve iPad modelleri iOS 14 yüklü olmaları hâlinde 4K 60fps HDR içerikleri destekliyor. Destekleyen bir videoyu, örneğin bizim incelemelerimizde sıklıkla kullandığımız bu videoyu açın, sağ üst köşedeki üç noktalı menü simgesine tıklatın ve buradan kaliteyi 2160p’ye getirin.

Daha önce gerçekleştirdiğimiz Apple TV 4K incelemesinde YouTube’un akıllı TV’deki uygulamasında ve Apple TV’deki uygulamasında 4K içeriğin oynatılması arasındaki kalite farkını göstermiştik. Belki yüzeysel şekilde baktığınızda arada çok büyük fark görmüyorsunuz, ancak detaylı biçimde bakıldığında aradaki fark görülüyor. 60fps ve HDR gibi eksiklikler 4K çözünürlüğü kadar ayırt edici olmayabilir, ancak görüntü konusunda seçici davranan kullanıcılar için de bu unsurlar büyük önem taşıyor.

Belki de Apple, bu gelişmiş görüntü özelliklerini yeni modelleri için saklıyordur. En son Apple TV ürün güncellemesinin üzerinden üç yıl geçti ve Apple’ın yeni set üstü TV cihazı modellerinin yolda olduğu dedikoduları bir süredir ortalıkta dolaşıyor.

İLGİLİ HABERLER