Teknoloji

Apple Rusya’da soruşturmayla karşı karşıya

Apple'ın 30 Ekim etkinlik davetiyeleri için hazırladığı özel logoları görün - Galeri

Rusya Tekelle Mücadele Kurulu (FAS), Apple hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma, Rusya’nın ünlü siber güvenlik şirketlerinden biri olan Kaspersky‘nin talebi üzerine açıldı. Kaspersky, Apple’ın pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını iddia ediyor.

FAS’tan yapılan açıklamaya göre, soruşturmada Apple’ın Kaspersky’ye ait “Safe Kids” uygulamasının yeni versiyonunu reddetmesi incelenecek. Kaspersky, Apple’ın kararının ebeveyn kontrolü uygulamasında ciddi bir işlev kaybına yol açtığını savunuyor.

Kaspersky, Apple’ın iOS 12 ile birlikte sunduğu Çocuklar için Ekran Süresi özelliğinin Safe Kids uygulamasıyla aynı işlevlere sahip olduğuna dikkat çekti. Ebeveyn kontrol uygulamaları, anne ve babaların çocuklarının telefon ve tablet kullanımlarını yakından takip edebilmelerini sağlıyor.

Apple’dan konuyla ilgili olarak Reuters’a gönderilen açıklamada, 28 Nisan tarihinde yapılan başka bir açıklama hatırlatıldı. Şirket, o dönemde App Store’daki çok sayıdaki ebeveyn kontrolü uygulamasının kullanıcıların gizliliğini ve güvenliğini riske attıkları gerekçesiyle mağazadan çıkarıldığını belirtmişti.

Cupertino merkezli şirket, bu uygulamaların büyük kısmının “Mobil Cihaz Yönetimi” (MDM) isimli bir teknoloji kullandığına dikkat çekmişti. Bu özelliğin son kullanıcılara yönelik uygulamalarda kullanılması, App Store politikalarının ihmali anlamına geliyor.

Kaspersky ise Apple tarafından belirlenen App Store kurallarının MDM’nin kısıtlı kullanımına izin verdiğini savunuyor. Ancak bu durum için Apple’dan nasıl izin alınacağı belirsizliğini koruyor. Kaspersky, Apple’ın tavrının üçüncü tarafların rekabetçiliğini azalttığını da savunuyor.

İLGİLİ HABERLER