Teknoloji

Apple Rus kullanıcıların verilerini Rusya’da saklıyor

apple broadcom

Apple Rusya tarafından uygulamaya koyulan veri saklama politikalarına uyacağının işaretini daha önce vermişti. Bloomberg‘de yer alan habere göre; Apple Rus kullanıcılarının adlarını, teslimat adreslerini, e-posta adreslerini ve telefon numaralarını Rusya içindeki sunucularda saklamaya başladı. Geçtiğimiz ay Foreign Policy dergisi tarafından yayınlanan bir haberde teknoloji devinin Rusya’nın 2014’te onayladığı ve 2015’te yürürlüğe soktuğu yasaya uyacağı belirtilmişti. Söz konusu yasa, Rus kullanıcıların çevrimiçi verilerinin Rusya sınırları içinde saklanmasını zorunlu kılıyor.

Bloomberg’in haberinde Apple’ın hangi tür verileri Rusya’da saklamaya başladığını gösteren bir belge de yer alıyor. Söz konusu belgede Apple’ın ilgili verileri neden topladığı da belirtiliyor. Cupertino merkezli şirket, ilgili verilerin müşteri hizmetleri ve yeni ürün duyuruları için toplandığı da vurgulanıyor.

Apple’ın sunduğu belgede mesajlar, belgeler ve kişi listeleri taşıma işleminin parçaları arasında sayılmıyor. Şirket sadece Rusya’daki çalışanlarının pasaport bilgilerinin, adreslerinin, maaş geçmişlerinin ve gelir detaylarının ülkedeki sunucular içindeki saklandığını belirtiyor. Foreign Policy’nin haberinde Rusya’nın yasalarına uyan Apple ve diğer şirketlerinin veri teslimine ve şifre çözmeye zorlanabileceğine dikkat çekilmişti.

Apple Rusya için gerçekleştirdiği uygulamayı daha önce Çin’de de gerçekleştirmişti. Şirket, Çinli kullanıcılarının iCloud verilerini Çin’deki sunucularda saklamaya başlamıştı. Rusya ise Facebook ve Twitter gibi şirketlere de Apple’ın attığı adımı izlemeleri konusunda geçtiğimiz ay çağrı yapmıştı.

İLGİLİ HABERLER