Manşetler

Apple PrimeSense deneyimini kapalı alanların haritalandırılması için değerlendirecek

Apple’ın PrimeSense şirketini satın alması teknoloji dünyasına yankılandı. İsrail merkezli şirketin hareket izleme teknolojisi, Microsoft’un Xbox 360 oyun konsolu için Kinect adlı oyun kumandasının hareket algılama ve sesli komut arayüzünün geliştirilmesi için kullanılmıştı.

matterport-271113

Gerçekleşen satın alma işlemi PrimeSense’in deneyiminin Apple’ın cihazlarına hareket algılama özelliğinin eklenebileceği veya Apple’ın yeni bir oyun konsolu geliştirebileceği şeklinde yorumlanmıştı. Ancak durum çok farklı olabilir. Washington Post’un eski teknoloji gazetecisi Jessica Lessin’in söylediğine göre PrimeSense’in deneyimlerinden kapalı alanda üç boyutlu haritalandırma işlerinde yararlanılacak.

İç mekanların haritalandırılması teknoloji şirketlerinin en büyük savaş alanlarından bir tanesi olarak görülüyor. Dış ortamlarda GPS sinyalleri konum belirlemede yardımcı olurken kapalı ortamlarda cihaz kullanıcılarını izlemek, alışveriş merkezi veya spor salonu gibi ortamların haritasında konum belirlemek için genellikle Wi-Fi sinyallerinden yararlanılıyor.

primesense-yonga-271113

İşte bu noktada Apple PrimeSense’ten yararlanmayı hedefliyor. Aslında PrimeSense’in hareket izleme yetenekleri zamanın biraz gerisinde kaldı, bu nedenle Microsoft daha sonra çıkardığı Kinect modellerinde PrimeSense’in teknolojisini kullanmayı bıraktı. Ancak şirketin gücü 3D sensör cihazlarında ve diğer üreticiler tarafından yapılan cihazlarda kullanılan ve hakları PrimeSense’e ait olan yongaüstü sistemlerden geliyor.

PrimeSense’in üç boyutlu modelleme teknolojilerini kullanan şirketlerden biri de Matterport. Bu şirketin 3D tarayıcısı kapalı bir alanın üç boyutlu haritasını çıkarmak için kullanılabiliyor. Oluşturulan haritaların paylaşımı, düzenlenmesi veya konum etiketlerinin eklenmesi mümkün.

Kendi Haritalar uygulamasını geliştiren Apple bunu daha da zenginleştirmek için yoğun çalışma yürütüyor, çeşitli satın almalar da gerçekleştiriyor. Bu yılın başlarında WiFiSlam adlı bir şirketi satın alan Apple, bu son satın almayla kapalı alanların haritalandırılması yönünde daha güçlü konuma gelmeyi amaçlıyor olabilir.

Eğer Lessin’in kaynakları doğruyu söylüyorsa, Apple PrimeSense teknolojisini Apple TV veya başka bir cihazı hareketlerle kontrol etmek için kullanmayacak. Bunun yerine elde edilen kaynaklar ve deneyim Haritalar uygulamasının daha rekabetçi hâle gelmesi için değerlendirilecek.

İlgili >> JessicaLessin

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER