Teknoloji

2023’ün üçüncü çeyreğinde PC pazarında yaşanan küçülme Apple’ı vurdu

apple mac

İki farklı araştırma şirketine ait rakamlar, Apple‘ın yılın üçüncü çeyreğinde PC pazarında yaşanan küçülmeden rakiplerine kıyasla çok daha fazla etkilendiğini gözler önüne seriyor. IDC’nin verilerine göre, Mac sevkiyatları yıllık bazda yüzde 23.1 oranında düştü. Gartner tarafında ise bu oran yüzde 24.2 oldu. PC pazarındaki genel düşüşün yaklaşık yüzde 8 oranında olduğunu düşününce Mac satışlarındaki gerilemenin boyutu daha iyi anlaşılıyor.

Pazar genelindeki yüzde 8’lik düşüş konusunda IDC ve Gartner benzer bir tablo çiziyor. IDC’ye göre, üçüncü çeyrekte sevkiyatlar yıllık bazda yüzde 7.6 oranında geriledi ve 68.2 milyona indi. Gartner ise düşüş oranını yüzde 9 olarak belirledi ve sevk edilen PC sayısını 64.3 milyon olarak açıkladı.

Bu dönemde büyümeyi başaran tek PC üreticisi ise HP oldu. Ancak bu büyümenin temel nedeninin de bayilerin ellerindeki mevcut stokları tüketmesi ve yeni ürünler için sipariş vermesi olduğu belirtildi. Hem IDC hem de Gartner 2023’ün üçüncü çeyreğinde PC pazarının dibi gördüğünü ve dördüncü çeyrek itibarıyla pazarın yeniden büyümeye başlamasının beklendiğini ifade etti.

PC pazarındaki diğer oyuncular ise yukarıda da belirttiğimiz gibi geneldeki düşüşün etkisini yaşadı. Gartner’ın verilerine göre, Lenovo’nun sevkiyatları yüzde 4.4 oldu. IDC’nin verileri ise Dell için yüzde 14.3 oranında düşüş gösteriyor. En büyük düşüş ise yüzde 23.1 ve yüzde 24.2 ile Apple’da yaşandı.

Apple, 2022’yi Mac satışları bakımından oldukça iyi geçirmişti

Evden çalışmanın Mac’ler de dahil olmak üzere birinci sınıf teknoloji ürünlerine olan talepte önemli bir artış yarattığı salgın sırasında Mac sevkiyatlarında büyük bir büyüme görülmüştü. Yüksek talep ve COVID-19 ile ilgili tedarik sorunlarının bir araya gelmesi, Mac’lere yönelik çok fazla bastırılmış talebin olduğu anlamına geliyordu. Ancak geçtiğimiz yıl itibarıyla tedarik sorunları aşılmış ve bu talep karşılanmıştı. 2022’nin bereketli geçmesi de Apple’ın Mac satışlarında bu yılı yakalamasını zorlaştırmıştı. Dolayısıyla oluşan tabloya pek şaşırmamak gerekiyor. Satışların bundan sonra yatay bir seyir izlemesi ve pandemi öncesindeki seviyede kalmasının Apple dahil olmak üzere tüm PC üreticileri için iyi haber olacağı söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER