Teknoloji

Apple OS X El Capitan’i duyurdu

os-x-el-capitan-logo-080615

Apple’ın geleneksel geliştirici etkinliğinin beklenen haberlerinden bir tanesi gelecek OS X sürümünün tanıtılmasıydı. WWDC 2015 açılış konuşmasının ilk gündem maddesi de OS X oldu. Apple’ın Mac işletim sisteminin en yeni versiyonunun adı OS X El Capitan olarak belirlendi.

Yeni OS X sürümü iki temel noktaya odaklanıyor: Deneyim ve performans. Apple yöneticisi Craig Federighi yeni sürümün temel özelliklerini WWDC 2015 açılış konuşmasında gösterdi. Yeni sürümle birlikte Safari internet tarayıcısında önemli değişiklikler olacak. Bundan böyle web sayfalarını sola doğru sürükleyerek sekme çubuğunda sabitleyebileceksiniz. Adres çubuğu da hangi sekmeden ses geldiğini bulmak ve onun sesini doğrudan kısmak için kullanılan bir araç olacak.

Safari’nin ötesinde Spotlight arama motoru da günlük dil kullanılarak yapılan sorgulara cevap verme yeteneği kazanıyor. Örneğin “haziran ayında üstünde çalıştığım dokümanlar” diye arattığınızda ilgili sonuçlar getiriliyor. Ayrıca Spotlight hava durumu, borsa bilgileri, spor karşılaşma sonuçlarını da arayabiliyor. Öte yandan yeni bir Notlar uygulaması, geliştirilmiş Mission Control arayüzü, bölünmüş pencereyle kullanımı da içeren daha iyi pencere yönetimi de yenilikler arasında bulunuyor.

Performans tarafında Apple OS X El Capitan ile ilgili bazı rakamlara dikkat çekiyor. El Capitan ile uygulamaların en fazla 1.4 kat daha hızlı açıldığını, Önizleme uygulamasının da PDF’leri 4 kata kadar daha hızlı yüklediğini vurguluyor.

Detaylar geliyor…

İLGİLİ HABERLER