Manşetler

Apple mobil cihazının kilidini açmak isteyenlere küçük bir sınav yapacak

Apple’ın yapmış olduğu bir patent başvurusu gelecekte akıllı telefon veya tabletinizin güvenlik kilidini kaldırmak için yepyeni bir yönteme sahip olacağınızı işaret ediyor. Şu anda kullanılan PIN kodu veya benzeri yöntemler öyle ya da böyle çeşitli araçlarla devre dışı bırakılabilir. Apple’ın getirmek istediği yöntem ise işin içine biraz kullanıcının özel hayatına dair bilgiler katıyor. Bu nedenle çözmesi için biraz daha zahmet, kullanıcının hayatı hakkında daha fazla bilgi gerekebilir.

apple-gorsel-kilit-soru-patent-110213

Patentin tanıtmladığı sistem dahilinde mobil cihazın kilit ekranında bir resim gösteriliyor ve kullanıcıya bunu tanımlaması isteniyor. Bu resim bir arkadaşa, evcil hayvana veya eşyaya ait olabilir. Telefonun kilidini açmak isteyen kullanıcının bu resmin ne olduğunu, kendisine sunulan şıklar arasında doğrusunu seçip belirtmesi gerekiyor. Bu soru sizin için çok kolay olsa da, bir yabancı için de bir o kadar zor olabilir. Apple her seferinde farklı resimler göstererek sorunun cevabının bir kez öğrenilip bundan sonra kilit açma işlemleri için kolaylıkla kullanılmasının da önüne geçiyor.

Aslında bu yöntem çok yeni sayılmaz, ancak bir mobil cihazda kullanılması açısından Apple’ın yeni bir kapı açtığı söylenebilir. Facebook benzer bir sistemi kullanıyor; ayrıca çeşitli internet bankacılık sistemlerinde de, her ne kadar fotoğrafın tanımlanması istenmese de, kullanıcının seçtiği bir fotoğraf her giriş esnasında gösteriliyor ve kullanıcıya bunun doğru fotoğraf olup olmadığı soruluyor.

İlgili >> ABD Patent ve Marka Ofisi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER