Teknoloji

Apple’dan yeni Mac Pro için ilginç karar

apple mac pro ve x pro display
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple yeni Mac Pro‘nun üretimini Çin’de gerçekleştirmeyi planlıyor. 2013’ten bu yana Mac Pro’yu ABD’nin Austin şehrinde üreten şirketin bu fikrini gündeme The Wall Street Journal taşıdı. Teknoloji devinin ürünlerinin büyük kısmı Çin’de üretildiği için, bu iddia kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor. Ancak uluslararası siyasetin etkisini de göz önüne alınca yeni Apple Mac Pro üretiminin Çin’de yapılmasına yönelik karar biraz daha ilginçleşiyor.

ABD, Çin’den gelen ürünlerdeki gümrük vergisini yüzde 25 seviyesine çıkarmaya hazırlanıyor. İki ülke arasındaki ticaret savaşının tansiyonunu biraz daha yükselten bu kararın altında Trump yönetimin ABD’de üretimi artırma hedefi bulunuyor. ABD Başkanı, uzun süredir şirketlere ABD’de üretim gerçekleştirme çağrısı yapıyor. Trump, bu çağrıya kulak vermeyen şirketleri çeşitli zamanlarda sert şekilde eleştirmekten de geri durmamıştı.

Apple bir önceki nesil Mac Pro’yu duyurduğunda, üretimin ABD’de gerçekleştirilecek olması dikkat çekmişti. Şirketin CEO’su Tim Cook, ABD’de üretim konusunda uzun süredir çalıştıklarını ve bu konuda gerçekten gururlu olduklarını ifade etmişti.

Ancak Mac Pro üretimi için özel eğitime ve araçlara gereksinim duyulması nedeniyle üretim süreci yavaşlamıştı. Bu da talebin arttığı dönemde tıkanıklıkların oluşmasına yol açmıştı. Apple zaman içinde Mac Pro’yu arka plana atmış ve şirketin ABD’de üretim macerasının akıbeti de pek iyi sonlanmamıştı. The Wall Street Journal’ın haberine göre; Mac Pro’ların üretildiği Austin şehrindeki tesiste artık başka şirketler için üretim gerçekleştiriliyor.

Apple Mac Pro üretimini Çin’e taşıma kararını uzun bir süre önce almış gibi görünüyor. Bloomberg tarafından 2016’da yayınlanan bir haberde de bu kararın işaretlerini bulmak mümkün. Habere göre; ABD’de üretim konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle şirketin mühendisleri süreci tekrar Çin’e taşımayı istedi. Daha ucuz ve daha gelişmiş üretim imkânlarına kavuşma isteği, bu hamlenin temel motivasyonu gibi görünüyor.

Apple Mac Pro üretimini Çin’de gerçekleştirecek olsa da, bilgisayardaki Amerikan izinin belirgin olacağının altını çiziyor. Şirket tarafından The Wall Street Journal’a yapılan açıklamada, yeni bilgisayarda Amerikan malı bileşenlerin olacağı belirtilirken; tedarikçilere verilen destekle ABD’nin 30 eyaletinde istihdama katkı sağlandığı vurgulandı. Apple sözcüsü, nihai montajın üretim sürecinin aşamalarından biri olduğunu belirtti.

İLGİLİ HABERLER