Teknoloji

Apple gelen iWork tepkilerine kulak verdi, kaybolan iWork 09 özellikleri yakında geri gelecek

Apple yaklaşık iki hafta önce yepyeni bir iWork paketi yayınlamıştı. iWork 09 paketi içindeki Pages, Numbers ve Keynote uygulamalarının her birini yeniden sıfırdan geliştiren Apple bunları tamemen 64-bit destekli hâle getirmiş, aynı zamanda OS X ve iOS 7 versiyonları arasında birleştirilmiş dosya formatı ve iWork for iCloud beta desteği sunmaya başlamıştı.

apple-iwork-071113Ne var ki, bu değişiklikler iWork 09 paketindeki uygulamaların en fazla kullanılan kritik işlevlerinin kaybolmasına neden olmuştu. Bu durum, aralarında bizim de bulunduğumuz kullanıcıların tepkisini çekmişti. Kullanıcılardan gelen yoğun tepkinin ardından Apple bir açıklama yayınlamak zorunda kaldı.

Apple’ın açıklamasında bu uygulamaların yeniden programlanması nedeniyle iWork 09’un bazı işlevlerinin ilk sürümde yer almadığı kaydedildi. Ancak şirket bu özelliklerin bir kısmını gelecek birkaç sürümle birlikte getirmeyi, aynı zamanda yepyeni özellikler de eklemeyi hedefliyor.

Kaybolan özelliklerin daha ilk sürümden itibaren neden sunulamadığı noktasında Apple somut bir açıklama yapmadı. Bir tahmin varolan sürenin Apple’a yetmediği, bu nedenle de sadeleştirilmiş, ancak özellikler bakımından fakir bir iWork paketinin çıkarılmasına karar verildiği şeklinde.

Gelecek sürümlerde Apple’ın her bir iWork uygulaması için vadettiği özellikler aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Pages: Özelleştirilmiş araç çubuğu, dikey cetvel, iyileştirilmiş hizalama kılavuzları, iyileştirilmiş nesne yerleştirme, görsel barındıran hücreleri içe aktarma, iyileştirilmiş kelime sayısı göstergesi, stiller için klavye kısayolları, sayfa ve bölümleri küçük resim görünümü üzerinden düzenleme.
  • Numbers: Özelleştirilmiş araç çubuğu, yakınlaştırma ve pencere yerleşiminde iyileştirmeler, çoklu sütun ve alan sıralama, hücre, sayfa başlığı ve dipnot bölümlerinde otomatik yazı tamamlama, AppleScript desteği iyileştirmeleri.
  • Keynote: Özelleştirilmiş araç çubuğu, eski geçiş ve yapıların geri getirilmesi, sunucu görünümünde iyileştirmeleri, AppleScript desteği iyileştirmeleri.

Apple iWork uygulamaları için birçok yenilik içeren büyük güncellemeler yerine genellikle küçük çaplı ve eksikleri azar azar kapatan türde güncellemeler sunmayı tercih ediyor. Ancak şirket bu durumu önümüzdeki iWork güncellemeleri için değiştirebilir. Yukarıda listelediğimiz iyileştirmelerin önümüzdeki altı ay içinde getirilmesi hedefleniyor. Bu sırada şirket gelecekte iWork’e yeni özellikler de eklemeyi sürdürecek.

İlgili >> Apple

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER