Dosya

Apple iWatch’a yönelik 9 beklenti

apple-iwatch-060914

Apple iWatch’a yönelik dedikodular ezelden beri ortalıkta dolaşıyormuş gibi gözükse de, dedikoduların başlangıcı sadece 1,5 yıl öncesine kadar dayanıyor. Ancak bu süre içinde Apple iWatch’un neye benzeyeceği konusunda somut bir fikir oluşmaması da durumun ilginçliklerinden birini oluşturuyor. Şirketin iPhone ve iPad’leri genelde tanıtımlarından önce dışarıya sızsa da, Apple iWatch konusunda gizlilik sınavını çözmüşe benziyor.

Apple’ın ne üzerinde çalıştığı salı günü ortaya çıkacak, ancak bu durum hayranların heyecanını dindirmeye yetmiyor. Tansiyonun giderek arttığı şu günlerde Apple  iWatch’a dair haber ve dedikoduları sizler için sıraladık.

Zamanı gösterecek

Apple iWatch’un bir akıllı saat kimliği taşıyacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Çıkan son haberlerde cihaz ”tarif edilmesi zor bir giyilebilir ürün” olarak tanımlansa da, son 1 yıllık dönem çıkan pek çok haberde iWatch için akıllı saat ibaresi kullanılıyor. Apple’ın nasıl bir tanımlamayı tercih edeceği henüz bilinmiyor, ancak iWatch’un bilekte kullanılması ve zamanı göstermesi kesin gibi gözüküyor.

Sağlık verilerini izleyecek

iWatch’un ön plana çıkan yönlerinden birisinin de güçlü sağlık takip sensörleri seti olması bekleniyor. Cihazın hangi verileri izleyeceği konusunda henüz kesin bir bilgi bulunmuyor. Mevcut dedikodular iWatch’un kalp atış hızı, kan şekeri, kan basıncı, hava basıncı, rakım, sıcaklık, hava durumu, ultraviyole ışık maruziyeti, kaori, adım ve uyku takibi olduğu yönünde. Bu sensörlerin hepsi olmasa da, bir kısmının iWatch’ta bulunması oldukça muhtemel gözüküyor. Apple’ın cihazın sağlık özelliklerinin ön plana çıkması yönündeki isteği tıbbi sensörlerin iWatch’ta yer alması ihtimalini artırıyor.

iPhone’un uzantısı olacak

iWatch’un iOS ile çalışması bekleniyor. Ancak cihazın telefonun tüm görevlerini tek başına yerine getirmesi pek olası gözükmüyor. Ortaya çıkan haberlere göre, iWatch’un arama yapması veya SMS göndermesi için bir iPhone ile eşleştirilmiş olması gerekiyor. Akıllı saat için ayrı bir veri planı oluşturma zorunluluğu yaratmadığı için bu durum pek çok kullanıcıyı memnun edecektir. Bildirimleri gösterebilecek olan saat ile kullanıcılar temel telefon fonksiyonlarından faydalanabilecek. iWatch’a uygulama da yüklenebilecek.

İki farklı ekran boyutuyla gelecek

Apple iWatch’ta kullanıcılara ekran boyutu konusunda farklı seçenekler sunmaya hazırlanıyor. En küçük ekran boyutunun 1.3 inç, en büyük boyutun ise 2.5 inç olacağı söyleniyor. Pek çok kaynakta geçen 1.5 inç’lik ekran boyutu ise kulağa oldukça makul geliyor. Ancak bu ekran boyutunun büyük seçenek mi yoksa küçük seçenek mi olacağı henüz bilinmiyor.

Farklı fiyat seçenekleri sunulacak

Recode sitesinde yer alan habere göre, Apple iWatch’u 400 dolar civarında bir fiyat etiketiyle satışa sunulacak. Saatin farklı modellerinin olması durumunda ortaya daha ucuz veya daha pahalı bir fiyat seçeneği çıkabileceği belirtiliyor. Henüz ortada kesin bir bilgi bulunmasa da, mevcut alışkanlıklar doğrultusunda bir tahminde bulunmak pek zor değil. Daha büyük ekrana ve daha geniş depolama alanı sunan modelin daha pahalı olması kimseyi şaşırtmayacaktır.

Şekil konusu belirsizliğini koruyor

iWatch’un bileğe takılacağı konusunda kimsenin bir şüphesi bulunmuyor. Ancak saat arayüzünün yuvarlak mı kare mi yoksa dikdörtgen mi olacağı belirsizliğini koruyor. Son haberlerde dikkdörtgen veya dikdörtgen benzeri bir saat arayüzünü işaret etse de, çıkan ilk haberlerde yuvarlak bir arayüz ihtimali daha yüksek gözüküyordu. Saat arayüzü konusundaki tercih iWatch’un klasik mi yoksa modern mi bir aksesuar olacağı konusunda belirleyici olacak.

Pek çok şeyi kablosuz olarak yapabilecek

Bu kadar küçük bir cihazda kablolarla uğraşmak kulağa pek mantıklı gelmiyor. Pek çok kişi iWatch’un kablosuz şarj özelliğini bulundurmasını ve iPhone ile kablosuz olarak eşleştirilmesini öngörüyor. Ancak cihazdaki en büyük kablosuz özellik olarak NFC ön plana çıkarılıyor. NFC sayesinde Apple iWatch’un mobil ödeme servislerinde de kullanılması mümkün olacak.

Ekranı ilginç özellikler barındıracak

iWatch’un ekranının kavisli olması ancak bu kavisin piyasada bulunan kavisli ekranlardan daha farklı bir yapıda olması bekleniyor. Söz konusu ekranın üstü düşmelere ve çizilmelere karşı dayanıklı olması amacıyla son derece sağlam bir materyal olan safir kristalle kaplanmış olacak. Güvenlik amacıyla esnek bir yapıda olması beklenen ekran bir tür OLED teknolojisi barındıracak. Piksellerin bir başına açılıp kapatılabilmesinin mümkün olduğu bu teknoloji sayesinde iWatch’ta ciddi bir pil tasarrufunun sağlanması ihtimaller arasında yer alıyor.

Gelecek yıldan önce satışa sunulmayacak

iWatch’a dair bilinenlerin bu denli sınırlı olmasının bir nedeni de Apple’ın henüz üretime tam anlamıyla başlamamış olması. Şirket akıllı saati önümüzdeki salı günü tanıtmayı planlasa da, 2015’ten önce iWatch’u satın almak mümkün olmayacak. iWatch ile ilgili bilinmeyen her şey cevabını önümüzdeki salı günü bulacak.

İLGİLİ HABERLER