Teknoloji

Apple iPhone’da Flash’a neden izin vermez?

Teknoblog.com – Adobe mobil cihazlarda Flash uygulamalarının rahatlıkla kullanılabilmesi için bir takım çalışmalar yapıyor. Hatta T-Mobile G1 üzerinde bunun bir sunumunu dün gerçekleştirdi. Adobe’nin bu çalışmaları iPhone ve iPod touch sahiplerini heyecanlandırdı. Ancak Apple’dan gelen açıklamalar bu heyecanın yersiz olduğunu düşündürüyor.

Apple adına konuşan bir yetkili, Adobe’nin Flash’ı iPhone’lara sokabilmesinin o kadar da kolay olmayacağını düşünüyor. Bu kişi Adobe’nin Apple’ın daha önceden belirlediği şartlara uygun bir Flash versiyonu çıkarması konusunda şüpheli.

Aslında Flash teknolojisi Apple’ın geleneksel cihaz ve yazılım üzerindeki tam kontrol yaklaşımına ters gelecek bir mantığa sahip. Eğer Flash teknolojisine iPhone ya da iPod touch üzerinde izin verilirse, isteyen her programcı istediği uygulamayı Flash tabanlı yapar ve internet üzerinden bu hizmeti bu cihazlara verebilirdi. Bu yönde bir adım Apple’ın uygulamaları sattığı AppStore’un işlevini azaltacak türden bir davranış olurdu. Belki Apple bunları öngördüğü için Flash konusuna bu kadar soğuk bakıyor.

Ancak işin bir de diğer boyutu var. iPhone’un tanıtımlarında “tam bir internet deneyimi” benzeri tanıma yer veriliyor. İnternetteki çoğu sitenin Flash uygulamalarını çalıştırdığını düşünecek olursak bu deneyim tamlıktan öte yarımı bile geçmiyor.

Ayrıntılar için bu bağlantıya (İngilizce) göz atabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER