Teknoloji

Apple’ın iPhone’da Google arama motoru için aldığı para ortaya çıktı

apple google google ve apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, The New York Times’ın haberine göre, ABD hükümetinin en büyük antitröst davalarından birinin parçası olarak Apple ile Google arasındaki anlaşmayı mercek altına aldı.

Geçtiğimiz salı günü Adalet Bakanlığı, Mountain View merkezli şirketin ülke yasalarına uymayan bir tekeli sürdürmek amacıyla, arama ve reklamcılık pazarlarında rekabeti engelleyici ve dışlayıcı uygulamalar kullandığını iddia ederek Google aleyhine bir antitröst davası açtı.

2017’de Apple, Google’ın arama motorunu Apple cihazlarında önceden seçilmiş seçenek olarak tutmak amacıyla var olan sözleşmeyi güncelledi. New York Times, Apple’ın Google’ı iPhone ve Siri dahil olmak üzere cihazlarında ve hizmetlerinde varsayılan arama motoru yapma karşılığında yılda tahmini olarak sekiz ila 12 milyar dolar aldığını öne sürdü. Bunun Google’ın herkese yaptığı en büyük ödeme olduğuna inanılıyor ve Apple’ın yıllık kârının yüzde 14 ila 21’ini oluşturuyor.

Savcılar, anlaşmanın Google’ın tekelini korumak ve rekabeti bastırmak için kullanılan yasa dışı taktikleri temsil ettiğini iddia ediyor. Adalet Bakanlığı’na göre, Google’ın arama trafiğinin neredeyse yarısı artık Apple cihazlarından geliyor ve anlaşmayı kaybetme olasılığı şirket içinde “korkunç” ve “kırmızı kod” senaryosu olarak tanımlanıyor. Google’ın arama trafiği, reklam sistemi nedeniyle iş modelinin ayrılmaz bir parçası olarak nitelendirilebilir.

Apple da, anlaşmaya rıza göstererek ve düzenli yeniden pazarlıklarla daha fazla para çekerek rekabete aykırı davranışları kolaylaştırdığı için mercek altına alınıyor. İki şirket Silikon Vadisi’nde rakip olsalar da, anlaşmanın “beklenmedik bir rakip birliğinin” parçası olduğu söyleniyor.

Adalet Bakanlığı’nın şikayeti, üst düzey bir Apple çalışanının 2018’deki “vizyonumuz, tek bir şirketmişiz gibi çalışmamız” şeklindeki sözlerine atıfta bulunuyor.

Hukuki durum Apple’ın gelirinin dikkate değer bir kısmı için tehdit oluşturuyor. Ancak kaybedeceği trafiğin yerini doldurmanın hiçbir yolu olmayan Google için ortada daha büyük bir tehlike bulunuyor. New York Times, böyle bir ayrılığın Apple’ı kendi arama motorunu edinmeye veya inşa etmeye itebileceğini ve bunun da Google için daha da büyük bir tehdit oluşturabileceğini tahmin ediyor.

İLGİLİ HABERLER