Teknoloji

Apple iPhone 12 serisi ile 5G telefon pazarının lideri olacak

Apple 5G telefon pazarının li

Samsung Galaxy S10 5G, 2019 yılının başlarında çıkmış ve dünyanın ilk 5G telefonu unvanını elde etmişti. Huawei de bunu Mate 20 X 5G modeliyle izlemişti. Gelecek nesil kablosuz bağlantı teknolojisinden yararlanmayı sağlayan 5G uyumlu telefon modellerinin sayısı giderek artıyor. Henüz Apple’ın bir 5G telefonu çıkardığını görmedik, ancak iPhone 12 serisiyle birlikte Apple’ın bu alandaki ilk ürünlerini çıkaracağı tahmin ediliyor. Bir rapor da bu yeni serinin rekabeti iyice kızıştıracağını işaret ediyor.

Strategy Analytics‘e göre, bu yıl dünya çapında 234 milyon 5G uyumlu telefon satılacak ve toplam satışların yüzde 15’ini bu telefonlar oluşturacak. Karşılaştıracak olursak, 2019’da sadece 18.6 milyon 5G destekli akıllı telefon modeli piyasaya sevk edilmişti. Böylelikle satışlar 12 kat artma potansiyeli yakalıyor.

2020’nin birinci çeyreğinde Samsung, 8.3 milyon birim ürünle küresel 5G akıllı telefon pazarının hakimi oldu ve pazar payı yüzde 34’e ulaştı. Onu 8 milyon 5G cihazı ve yüzde 33.2’lik pay ile Huawei izledi.

Türkiye’de henüz 5G şebekeleri bulunmuyor. Ancak 5G destekli telefonları piyasada görmeye başladık. Huawei P40, Huawei P40 Pro ve Huawei Mate XS gibi telefonlar, Türkiye’de satılan 5G telefonları tarafında ilk örnekler arasında yer alıyor.

Samsung 5G telefon pazarının liderliğinden inecek gibi görünüyor

2020 yılının ikinci yarısında tablonun tamamen değişebileceği tahmin ediliyor. Huawei’nin pazar payının yüzde 27.3’e düşeceği öngörülüyor, ancak bu şirketi en büyük oyunculardan bir tanesi yapmak için yetecek. Google ile yaşanan problemler nedeniyle Huawei ana vatanı Çin’e daha fazla önem vermeye başladı. Çin dünyanın en büyük akıllı telefon pazarlarından bir tanesi olduğu için 5G pazar payının yüksek olmasında da kendi ülkesinde gerçekleştirdiği satışların etkisi bulunuyor olmalı.

Apple’ın 2020’nin ikinci yarısında en büyük ikinci 5G telefon satıcısı olması bekleniyor. Şirket yüzde 21.4 ile bu sıraya yerleşecek. Samsung’un ise yüzde 17.8 ile pazar üçüncüsü olacağı öngörülüyor.

Aslında Strategy Analytics’in öngörülerinde, Apple’ın 2021 yılında Huawei’yi de geçerek dünyanın en büyük 5G akıllı telefon satıcısı olacağı tahmini yer alıyor. 5G şebekelerinin genişlemesi, ABD ve Avrupa’dan gelecek güçlü talepler Apple’ı liderliğe taşıyacak gibi görünüyor.

5G akıllı telefon pazarı tahminleri gelecek yıl 600 milyonluk bir hacme ulaşılacağını işaret ediyor. Apple satışların yüzde 24.2’lik kısmını gerçekleştirecek. Onu da yüzde 22.2’lik oran ile Huawei izleyecek. Samsung ise başlangıçta bulunduğu noktanın epey gerisine düşerek yüzde 15.1 seviyesine gerileyecek.

Samsung, 5G telefonlarına erişimi kolaylaştırmak amacıyla 5G telefon serisini agresif biçimde genişletiyor. Ne var ki, uygun fiyatlı 5G telefonları, 5G servislerinin olmadığı yerler için zaten uygun değil. Rapora göre Samsung ancak Hindistan ve Endonezya gibi gelişmiş ülkelerde 5G şebekeleri faaliyete geçmeye başladığında yeniden sıçrama yapabilecek.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılar da gelişmekte olan ülkelerin 5G’ye geçiş planlarını büyük oranda sekmeye uğratacak gibi görünüyor. Bu durum da Samsung’dan beklenen sıçramayı geciktirecektir.

İLGİLİ HABERLER