DosyaManşetler

Apple iPad 5: Dedikodular, çıkış tarihi, bilmeniz gerekenler

Apple’ın yarın düzenleyeceği etkinlikte yeni MacBook Pro modelleri ve iPad mini 2’yle birlikte iPad 5’i de tanıtması bekleniyor. Biz de yarın akşam düzenlenecek etkinlik öncesinde iPad 5 ile ilgili şu ana kadar ortaya çıkan ilginç detay ve dedikoduları sizler için derledik.

ipad-5-211013

Çıkış tarihi

Geçtiğimiz yılın aralık ayında beşinci nesil iPad’in Mart 2013’te satışa sunulacağı iddia edilse de, bu dedikodular gerçeğe dönüşmemişti. Daha sonra nisan ve eylül aylarında iPad 5’in piyasaya çıkacağı öne sürülmüş, ancak bu söylentiler de boşa çıkmıştı. Ekim ayına gelinmesine rağmen henüz somut bir çıkış tarihi telaffuz edilmezken; Apple’ın daha önceki çıkış takvimlerinden hareketle, 22 Ekimde beklenen duyuru yapıldığı takdirde iPad 5’in 1 Kasım itibarıyla satışa sunulması öngörülüyor.

Tasarım

Dedikodulara bakılırsa iPad 5 selefinden daha hafif olacak. AppleInsider ve DigiTimes’a göre, Apple daha önceki iPad modellerinde kullanılan çift LED arka ışıklandırma çubuğu yerine tek bir çubuk kullanacak. Bunun da cihazın genel ağırlığını azaltması öngörülüyor. LED çubuklarından birinin çıkarılmasının cihazın pil ömrüne de olumlu bir etki yapması bekleniyor.

Japon web sitesi Mackotara’nın Aralık 2012 tarihli haberindeyse selefinden daha ince ve hafif olacak iPad 5’in tasarımında iPad mini’den izlerin olacağı belirtilmişti. Haberde yeni iPad’in dördüncü nesil iPad’den 4 mm. daha kısa, 17 mm. daha dar ve 2 mm. daha az derin olacağı bilgisi paylaşılırken; iPad 5’in daha ince ve hafif olacağı bilgisi  iMore ve DigiTimes tarafından da desteklenmişti. DigiTimes’a göre, Apple iPad 5’te de, tıpkı iPad mini’de olduğu gibi, G/F2 ince film tipi bir dokunmatik ekran kullanarak kasayı inceltmeyi planlıyor.

DigiTimes iPad 5’in iPad 4’ten yüzde 33 daha ince olacağını iddia ederken, KGI Securites analisti Ming-Chi Kuo bu oranın yüzde 15 olabileceğini belirtmişti. Önce Çin menşeili sosyal paylaşım sitesi Weibo’da, daha sonra ise No Where Else’te yayınlanan ve iPad 5’in arka kasasına ait olduğu iddia edilen görüntülerdeyse Apple’ın iPad mini’deki gibi kavisli köşeleri tercih ettiği ve Lightning girişinin her iki tarafına da mini hoparlörleri yerleştirdiği görülüyor. Çinli parça tedarikçisi SW-Box tarafından yayınlanan video da uzay grisi renk seçeneği ve hoparlörlerin yeni konumunu doğruluyor.

Söz konusu videoda iPad 5’in boyutları 169.5 x 239.2 x 7.2 mm olarak verilirken, ses düğmelerinin parçalı olarak yerleştirilmesi ve arkaya yerleştirilen mikrofon dikkat çekiyor. Aynı video iPad 5 tasarımındaki iPad mini etkisini de bir kez daha ortaya koyuyor. Sonny Dickson tarafından yayınlanan ve iPad 5 parçalarına ait olduğu iddia edilen yüksek çözünürlüklü görüntüler de; arka mikrofon, iPad mini benzeri tasarım, hoparlör konumunun değişmesi ve daha ince çerçeve gibi detayların gerçek olma ihtimalini artırıyor.

Touch ID

Apple’ın iPhone 5s’te kullandığı parmak izi tarayıcısı Touch ID’yi iPad 5’e taşımasına ilişkin ortada somut bir detay yok, ancak bu durum dedikoduları engellemiyor. Yaratıcı düşünce örneği sergileyen Unbox Therapy, YouTube kanalında yayınladığı bir video ile iPad 5’te Touch ID kullanılmasının mümkün olduğunu göstermişti.

Parça tedarikçileri arasında dolaşan iPad 5 panellerinden birini ele geçiren Unbox Therapy ekibi, iPad 4’ün Home tuşunun bu yeni tasarıma tam olarak uymadığını, iPad 5 kasasına koyulan iPhone 5s’in Touch ID özellikli Home tuşunun ise tasarıma tam olarak uyduğunu kanıtlamıştı. Geçtiğimiz hafta ortaya Touch ID’li bir iPad 5 görüntüsü çıksa da, çok fazla detay vermeyen bu görüntünün sahte olma ihtimali üzerinde duruluyor.

Ekran

iPad 5’in de tıpkı selefleri gibi 9.7 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olması, ancak bu ekranın 0.2 mm. daha ince ve GF2 dokunmatik ekran teknolojisini barındırması bekleniyor. Yine Retina ekran barındıracak olan iPad 5, sadece dokunmatik teknolojisini iPad mini’den ödünç alacak. 264 ppi piksel yoğunluğuna sahip, 2048 x 1536 piksel çözünürlüğündeki ekranın LG Display tarafından üretilmesi öngörülüyor. Bu çözünürlük iPad 4 ile aynı seviyede olsa da, iPhone 5s’in de iPhone 5 ile aynı çözünürlük değerlerini paylaşmaması şirketin çözünürlük değişikliği yapmak için çok aceleci davranmadığını gösteriyor.

Apple’ın daha geniş bir görüntüleme alanı elde etmek adına iPad 5’te ekranın etrafındaki çerçeveyi incelteceği düşünülüyor. Hem DigiTimes hem de Mackotara daha ince çerçevenin varlığını doğrularken, DigiTimes şirketin bunu gerçekleştirmek adına bir LED çubuğundan feragat edeceğini belirtti. Sonny Dickson tarafından yayınlanan ve iPad 5’in ön paneline ait olduğu iddia edilen yakın çekim fotoğraflarda da daha ince bir çerçeve görülürken, Home tuşunda herhangi bir değişim gözükmemesi bu görüntülere biraz şüpheyle yaklaşılmasına neden oluyor.

Kamera

Apple ürünlerine ilişkin isabetli öngörüleriyle tanınan KGI Securities analisti Ming-Chi Kuo, iPad 5’te iyileştirilmiş bir kameranın bulunacağını belirtirken, arka kameranın 8 megapiksel olmasını beklediğini ifade etti. Mevcut iPad 4’te ise 5 megapiksel bir arka kamera yer alıyor. Özel olarak belirtilmese de, iPad 5’te iPhone 5s’te kullanılan ve son derece etkileyici sonuçlar elde eden kameranın kullanılması bekleniyor.

Sonuç

Bütün bu dedikoduların gerçek olup olmadığı kısa bir süre sonra ortaya çıkacak. Mevcut dedikodular ışığında iPad 5’in tasarım bakımından iPad mini’ye benzer bir yapıda olması, iPad 4’ten daha hafif ve ince olması ve A7 işlemci barındırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. İyileştirilmiş kamera ve Touch ID sensörünün iPad 5’te yer alması kulağa oldukça mantıklı gelse de, henüz bu yönde somut bir detayın sızmamış olması bu haberlere biraz daha ihtiyatlı yaklaştırmayı gerektiriyor. iPad 5 için 128 GB seçeneğinin yılın başından bu yana dillendirilmemesi de bu dahili hafıza seçeneğinin sunulmayabileceği ihtimalini akıllara getiriyor.

İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER