Manşetler

Apple iOS’te Google Haritalar’ı kullanmayı anlaşma bitmeden bir yıl önce bırakmış

Apple’ın iOS 6’da kendi öncülüğünde geliştirilen yeni bir harita sistemini dağıtmaya başlaması Google ile yapılmış olan Google Haritalar kullanım anlaşmasının süresinin bitişinden bir yıl önce gerçekleşmiş. Konuyla ilgili iki bağımsız kaynağın The Verge sitesine verdiği bilgilere göre Apple’ın kararı hazirandaki WWDC etkinliğinden belirli bir zaman önce alınmış ve bu karar Google’a iletilmiş.

Apple’ın iOS 6’da yepyeni bir harita sistemi kullanacağı haberleri WWDC’den kısa bir zaman önce basına yansımıştı. Bunun ardından Google da bir güç gösterisi olacak şekilde WWDC 2012’nin başlamasından günler önce harita servislerine odaklı bir etkinlik düzenlemiş, “Google Haritalar’ın yeni boyutu” temasıyla harita teknolojilerinde ne gibi gelişmelere sahip olduğunu paylaşmıştı. Aslında bu etkinlik Apple’a karşı harita servisleri ve uygulamaları konusunda ne gibi avantajlara sahip olunduğunun bir gösterisiydi. Bu etkinlikte Google’ın Haritalar servisini tüm platformlara getireceği, iOS uygulamasının da er ya da geç çıkacağı kaydedilmişti.

Meseleye Apple tarafından bakıldığında, Cupertino şirketi kendi platformunda bulunan Google destekli Haritalar uygulamasının Android tarafındaki muadiline göre yetersiz kaldığını düşünmüş. Gerçekten iOS 6 ile birlikte tarihe karışan Google destekli uygulamada sesli yol tarifleri gibi Android tarafında sunulan önemli özellikler bulunmuyordu. Buna karşılık Google’ın da iOS’te yer alan Haritalar uygulamasında kendi markasını daha fazla göstermeyi ve Latitude gibi servisleri bu haritaya eklemek istediği söyleniyor. Sonuç olarak iki büyük şirket anlaşmanın yenilenmesi konusunda şartlarda anlaşamamış. Ne var ki, Apple mevcut anlaşmanın bitmesini beklemeden sesli navigasyon destekli yeni haritalar uygulamasını iOS 6 ile birlikte dağıtıma sundu.

Gelen ilk tepkiler Apple’ın yeni Haritalar uygulamasının pek de beğenilmediğini gösteriyor. Beklentiler Google’ın iOS için Haritalar uygulamasını bir an önce çıkarması yönünde. Ancak o cepheden gelen haberler de işlerin henüz hazır olmadığı, Google’ın iOS uygulamasını çıkarmakta zorluklar yaşadığı yönünde. Eric Schmidt dün yaptığı açıklamada iOS için Google Haritalar konusunda pek de gelişme olmadığını kaydetmişti. Bunun paralelinde ortalıkta dolaşan dedikodular da uygulamanın en az birkaç ay çıkmayabileceğini işaret ediyor. Apple’ın ise bu uygulamayı öyle ya da böyle App Store’a kabul etmek zorunda olduğu görüşü Google tarafında hakim.

Görünen o ki, Apple ile Google arasında hâlihazırda sürmekte olan mobil işletim sistemi kavgası harita uygulamaları ve servisleriyle yeni bir boyut kazanıyor. Her iki şirket sadece işletim sistemine sahip olmadığının yetmediğini, onu tamamlayıcı servislere ve çözümlere de sahip olmak gerektiğinin farkına varmış ve mücadeleyi bu boyuta taşımış gibi görünüyor.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER