Teknoloji

Apple’ın iOS ve Mac uygulamalarını birleştirmesini bu yıl beklemeyin

apple ios mac

apple ios macGeçtiğimiz aralık ayında Bloomberg’den Mark Gurman, Marzipan adını taşıyan gizli bir Apple projesinden bahsetmişti. Bu proje hem Mac hem de iOS kullanıcı arayüzleri için tasarlanmış tekil uygulamalara izin vermeyi hedefliyordu. Yılın başlarında da Gurman, bu projenin yıl içinde çıkacak iOS 12 ve macOS 10.14 projelerine dahil edildiğini yazmıştı. Ne var ki, Daring Fireball sitesinin kurucusu ve sıkı bir Apple takipçisi olan John Gruber, söz konusu projenin bu yıl hayata geçmeyeceğini öne sürdü. Aynı zamanda projenin başlangıçtakine göre daha az iddialı olduğunu da iddialarına ekledi.

Gruber, kaynaklarına dayanarak, projenin artık Marzipan adını taşımadığını ve daha çok bildirimsel kontrol API’si gibi göründüğünü kaydetti. Bu da, platformlar arası geliştirme çalışmalarıyla ilgisi olmayabileceğini gösteriyor. Yine de, uygulamalara tek seferde birden fazla kullanıcı arayüzünde çalışma imkanını teorik olarak sağlayabileceği de dile getiriliyor. Yine de bu, tek başına geliştiricilere mevcut iPad uygulamalarını Mac’te çalışma izni vermeyebilir, çünkü uygulamaların hâlâ her bir platform için ayrı ayrı kodlanması gerekecektir.

Marzipan adı ne için verilmiş ve ne olursa olsun, Gruber bunun gelecek ay düzenlenecek WWDC’de gösterilmeyeceğini söylüyor. Aynı zamanda bunun Gurman’ın ilk haberinde belirttiği gibi bir 2018 projesi olduğundan da şüphe duyuyor. WWDC 2018, 4 Haziran’da başlayacak. Yani, neyin ne olduğunu öğrenmek için fazla beklememiz gerekmeyecek.

İLGİLİ HABERLER