Teknoloji

Apple iOS 14.5 ile Google’ın güvenli gezinme çözümünden vazgeçecek

apple ios 14.5

Apple’ın Hileli Web Sitesi Uyarı özelliği uzun süredir Google’ın Güvenli Gezinme veri tabanından yararlanarak Safari kullanıcılarına koruma sağlıyor. Ancak Apple iOS 14.5 ile birlikte bu özellik için kendi sunucularından hizmet vermeye başlayacak. Böylelikle Google’ın erişebildiği kullanıcı verisi sınırlandırılmış olacak.

Google’ın veri tabanı, Safari’ye şüpheli internet sitelerinin listesini veriyor. Bir web sayfası ziyaret edildiğinde Safari, Google’ın listesi üzerinden URL kontrolü yapıyor. Eşleşme tespit edildiğinde kullanıcılar olası risklere karşı uyarılıyor.

Tıpkı Chrome ve Firefox gibi, Safari de Google’ın Güvenli Gezinme Güncelleme arayüzünü kullanıyor. Bu arayüzde URL şifreleniyor. Böylelikle Google kullanıcının ziyaret etmeye çalıştığı internet sitesini göremiyor. Yine de IP adresi gibi bilgileri toplayabiliyor. Apple bu işlemi kendi sunucularına taşıyarak bilgi sızıntısı riskini minimize etmeyi istiyor.

Apple, iOS 14.5 ile gizlilik odaklı başka değişiklikler de yapmaya hazırlanıyor. Bunlar arasında en dikkat çekici olanı ise Apple’ın Uygulama Takip Şeffaflığı özelliği. Söz konusu özellik, kullanıcıları diğer uygulama ve sitelerde takip etmek isteyen uygulamalara bunu açık biçimde belirtme ve izin alma zorunluluğu getiriyor. Bu değişikliğe karşı olan Facebook gibi şirketler, şimdiden kullanıcılardan izin istemek için hazırlık yapıyor.

İLGİLİ HABERLER