Teknoloji

Apple kendi kendini onaran katlanabilir telefon fikrini değerlendiriyor

iphone se plus 2022

Geçen hafta sonuna girilirken yayınlanan bir Apple patent başvurusu, “kendi kendini onaran” bir ekran kapağı içeren katlanabilir bir akıllı telefon fikrini ortaya koyuyor. Cihazın ekranı kaplayan çukurları veya çizikleri onarmasını sağlıyor. Patently Apple tarafından tespit edilen başvuru, ilk olarak Apple tarafından ocak ayında yapıldı.

Apple’ın patent başvurusunda yazdığı gibi, önerilen konseptin ekranı, kullanıcının elle müdahale etmesine gerek kalmadan cihazın kendi kendini tamir etmesine izin verecek. Teorik olarak, katlanabilir cihazın kendi kendini iyileştirmesi, örneğin cihaz şarj edilirken veya önceden belirlenmiş bir programda olduğu gibi otomatik olarak etkinleştirilebilir ve ekranın üzerindeki koruyucu bir tabakayı onarmak için ısı, ışık veya elektrik akımı kullanılır.

Ayrıca patent başvurusu, önerisi yapılan cihazın ekran kapağının, bir cihazın hassas iç işleyişini korumak için şeklini kaybedip yeniden kazanabilen bir elastomer tabakası içerebileceğini söylüyor. Teorik olarak, bu konseptin malzemesi, katlanabilirin genel ekran kapağını daha dayanıklı hale getirecektir.

Samsung ve Motorola dahil olmak üzere birçok teknoloji şirketi, halihazırda farklı tarzlarda katlanabilir telefon modelleri üretiyor. Ancak Apple’ın önerdiği kendi kendini iyileştirme özelliği bu cihazlara benzersiz bir özellik katacak. Samsung’un ilk katlanabilir telefon denemesi olan Galaxy Fold, ekranın dayanıklılığıyla ilgili sorunlar yaşamıştı. Cihazı inceleyen birkaç teknoloji yayıncısının arka arkaya yaşadığı sorunlar nedeniyle ilk cihazın piyasaya çıkışı ertelenmişti.

Temel kendi kendini iyileştirme teknolojisi şimdiye kadar bir akıllı telefon modelinde görülmüştü. LG’nin 2013 tarihli telefonu G Flex böyle bir özelliği barındırıyordu. Bıçak çiziği gibi küçük sıyrıkları onardığı varsayılan kendi kendini onaran bir arka kapağa sahipti. Yine de o kadar etkili değildi.

Apple’ın yakında kendi kendini iyileştiren malzemeye sahip katlanabilir bir telefon çıkaracağına dair bir gösterge yok. Ancak katlanabilir telefonlar, Apple’ın yıllardır üzerinde çalıştığı bir şey gibi görünüyor. Diğer patent başvuruları, katlanabilir bir iPhone’un meyve vermesi durumunda nasıl görünebileceğine dair örnekleri de gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER