DosyaManşetler

Apple için gizlilik: iPhone ve diğer ürünlerde neler yapılıyor?

apple iphone gizlilik

Apple’ın gizlilik konusuna verdiği önemi biliyor ve yakından takip ediyoruz. Hatta son günlerde televizyon kanallarında iPhone’un gizlilik konusundaki özelliklerine vurgu yapan Apple reklamı da gösteriliyor. Apple da gizlilik konusuna verdiğimiz önemi ve bunu nasıl yaptığıyla ilgili detayları paylaşıyor.

Gizlilik iPhone için de çok önemli

Apple, kullanıcıların gizliliğinin önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bu yüzden iMessage konuşmaları şifreleniyor, Harita uygulamasında rota geçmişiniz saklanmıyor. Safari ile sitelerin sizi takip etmesi sınırlandırılıyor. Ayrıca her iPhone bilgilerinizi koruyacak şekilde tasarlanıyor. iPhone’un gizliliğinizi nasıl koruduğuna dair detayları bu bağlantıda bulabilirsiniz.

Apple ürünleri gizliliğinizi koruyacak şekilde tasarlanıyor

Apple, gizliliğin temel insan haklarından biri olduğuna inandığının altını çiziyor. Ayrıca gizli tutma hakkına sahip olduğunuz kişisel bilgilerinizin büyük bir bölümünün de Apple aygıtlarında bulunduğunu biliyor. Koşu sonrasındaki kalp atış hızınız, ziyaret ettiğiniz web siteleri, aradığınız, mail veya mesaj gönderdiğiniz kişiler gibi bilgileri bunların arasında gösteriyor.

Şirketin belirttiğine göre, tüm Apple ürünleri en ince ayrıntılarına kadar bu gibi bilgileri koruyacak şekilde tasarlanıyor. Ayrıca her şey, kimlerle neleri paylaşacağınıza sizin karar vereceğiniz şekilde geliştiriliyor.

Apple, daha önce defalarca kanıtladığı gibi, mükemmel deneyimler için gizliliğinizden ve güvenliğinizden ödün verilmesinin gerekmediğini söylüyor. Aksine, bu deneyimlerin gizlilik ve güvenliği desteklediğini düşünüyor.

Aygıtınıza sadece siz ulaşabilirsiniz

Apple aygıtlarını altı haneli bir parolayla kolayca koruyabilirsiniz. Bir milyon kombinasyonu olan bu parolayı kırmak çok zordur. Kişisel aygıtlardaki en gelişmiş iki güvenlik teknolojisi olan Touch ID veya Face ID’yi de kullanabilirsiniz. Daha da fazla güvenlik istiyorsanız, istediğiniz kadar karmaşık olan alfasayısal bir parola oluşturabilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz sadece size özel kalıyor

Fotoğraf çekmek, Siri’ye soru sormak veya yol tarifi almak gibi işlemler yaparken, Apple’ın kişisel bilgilerinizi reklam şirketlerine veya diğer kurumlara satmak amacıyla toplamadığından emin olabilirsiniz.

Özellikleriniz gelişirken, bilgileriniz gizli kalır

Apple, kullanıcılarına daha iyi deneyimler sunmak amacıyla verilerden yararlanması gerektiğinde, bunu kullanıcı gizliliğinen ödün vermeden yapmak için büyük çaba gösterdiğini söylüyor. Örneğin, verilerinizi karıştırıp başkalarına ait milyonlarca veriyle birleştirdiği Ayrımsal Gizlilik tekniğini bu alanda ilk kez kullanıyor. Bu çerçevede, kimliğinizi ortaya çıkarabilecek özel verileri değil, genel örüntüleri görüyor. Bu örüntüler sayesinde en popüler emoji, en iyi QuickType önerileri ve Safari’de enerji tüketim oranları gibi bilgiler ortaya çıkıyor.

Bilgileriniz her durumda daima güvende

Arkadaşınıza gönderdiğiniz bir iMessage’a veya yaptığınız bir FaceTime görüşmesine ait veriler, gizliliğinizin korunması için şifreleniyor. Aynısı, aygıtınızda tuttuğunuz kişisel bilgiler için de geçerli. Örneğin, Touch ID ve Face ID?nizi tanımlamak için kullanılan veriler, aygıtınızdaki Secure Enclave tarafından matematiksel bir imgeye dönüştürülerek şifreleniyor ve korunuyor. iOS veya uygulamalar bu verilere erişemiyor. Bu imge Apple sunucularında saklanmıyor veya iCloud?da yedeklenmiyor.

Sizin uygulamalarınızda sizin kurallarınız geçerli

Apple uygulama geliştiricilerinin, gizliliğinizi korumak amacıyla oluşturulmuş katı yönergeleri kabul etmelerini şart koşuyor. Bir uygulamanın söz konusu yönergeleri ihlal ettiğini öğrendiğinde, uygulamanın geliştiricisinin sorunu gidermesi zorunlu oluyor. Aksi takdirde uygulama App Store’dan çıkarılıyor. Aygıtınıza yüklediğiniz bir uygulamanın kişiler veya fotoğraflar gibi kişisel bilgilerinize erişmek istemesi halinde, öncelikle sizin izniniz alınıyor. Bu izinleri istediğiniz zaman değiştirebiliyorsunuz.

Apple gizliliğinizi korumak için neler yapıyor?

Apple kişisel bilgilerinizi güvende tutmaya kararlı olduğunun altını çiziyor. İşte bu yüzden aygıtlarınızda gizliliğinizi korumak için yeni yollar geliştiriyor, deneyiminizi kişiselleştirme yöntemlerimiz konusunda şeffaf davranıyor ve verilerinizi korumak için geliştiricileri en iyi araçlarla donatıyor. Apple’ın gizliliğe yaklaşımıyla ilgili detayları bu bağlantıda bulabilirsiniz.

Gizliliğinizi nasıl yönetirsiniz?

Apple, gizliliğinizi korumanıza yardımcı olacak araçlar tasarlıyor. Bu sayfadan, aygıtlarınızı, verilerinizi ve Apple ID’nizi güvende tutmanın yanı sıra siber dolandırıcılıktan korunma ve kimlerle neler paylaştığınızı kontrol etme konularında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Öte yandan Apple şeffaflık raporu sayfasına da göz atabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER