Teknoloji

Apple Home robot süpürge desteğiyle genişliyor

apple home

Apple, iOS 18 ile birlikte Apple Home platformunun nihayet robot süpürge desteği sunacağını açıkladı. Bu duyuru, Apple’ın WWDC 2024 etkinliğinde akıllı ev platformuna getirdiği birkaç yenilikten biri oldu. Ayrıca şirket, uyumlu akıllı kapı kilitleri için eller serbest kilit açma ve evinize erişim için misafir kodlarını paylaşma özelliğini de duyurdu.

Apple Home uygulamasına gelecek yeni özelliklerden biri de elektrik kullanımını izleme olacak. Ancak, bu özellik başlangıçta sadece California’daki Pacific Gas & Electric kullanıcılarına sunulacak. Apple, “Home uygulaması artık robot süpürgelerin temel işlevlerini destekliyor, bu da güç kontrolü, temizlik modu, vakum, mop ve şarj durumu gibi işlevleri kapsıyor.” dedi.

Siri ile entegre robot süpürge kontrolü

Robot süpürgeler, otomasyonlar ve sahnelerde yer alabilecek ve Siri kullanılarak sesli komutlarla etkinleştirilebilecek. Örneğin, Siri’ye mutfağı temizlemesini söyleyerek robot süpürgenizi çalıştırabilirsiniz. Bu özellik, Apple Home’un Matter desteği sayesinde mümkün hale geliyor.

apple home

Matter 1.2, robot süpürge ve mopları destekleyerek cihazların başlatılmasını ve durdurulmasını, temizlik modlarının ayarlanmasını ve ilerleme bildirimlerinin alınmasını sağlıyor. Ancak, Matter gelişmiş özellikleri desteklemiyor, bu da oda haritalama ve yasaklı bölgeler gibi özelliklerin kullanılamayacağı anlamına geliyor. İleri düzey özellikler için üreticinin kendi uygulamasını indirmeniz gerekecek.

Apple, UWB destekli kilitlerde Home Key ile eller serbest kilit açma özelliğini sunuyor. Bu özellik, altı metre uzaklıktayken kapının otomatik olarak açılmasını sağlıyor. Kullanıcıların bu özelliği kullanabilmesi için iPhone veya Apple Watch taşımaları gerekiyor.

Apple Watch Series 6 ve sonrasında ve iPhone 11 ve sonrasında bu özellik desteklenecek. August tarafından geliştirilen otomatik kilit açma özelliği, artık çoğu Yale kilidinde de bulunuyor. Apple, UWB destekli tüm Home Key uyumlu kilitlerde bu özelliği sunmayı planlıyor.

Apple Home, misafirlerle erişim paylaşma özelliğini de getiriyor. Bu özellik sayesinde kilitler, garaj kapıları ve güvenlik sistemlerine erişim zamanı ve diğer faktörlere göre özelleştirilebilecek. Yeni elektrik kullanım özelliği de Home uygulamasına ekleniyor ve bu özellik kullanıcıların elektrik tüketimini izlemesine olanak tanıyacak.

Başlangıçta California’daki PG&E ile iş birliği yapılarak sunulacak olan bu özellik, gelecekte daha fazla hizmet sağlayıcıya genişletilebilir. Akıllı ev cihazları enerji yönetimi konusunda önemli bir yetenek sunarak, evinizin enerji kullanımını anlamanızı ve daha verimli kontrol etmenizi sağlıyor.

Akıllı Ev enerji yönetimi alanında yenilikler

Enerji yönetimi iki ana yaklaşımla gerçekleştirilebilir: cihazların enerji kullanımını izleyebilen cihazlar kurmak veya doğrudan hizmet sağlayıcınızla iletişim kurabilen bir uygulama kullanmak. Apple Home uygulaması şu anda cihaz bazlı enerji izleme desteği sunmuyor. Ancak, hizmet sağlayıcınızdan bilgi alabilen uygulamalarla bu verileri elde edebilirsiniz.

apple ev 18

Bu iki yöntemin kombinasyonu, en iyi yol olabilir. Ancak, gerçekten fark yaratacak olan, enerji yönetimini büyük ölçüde sizin yerinize yapabilen bir hizmettir. Apple’ın bu alanda attığı ilk adım olarak bu özellik umut verici görünüyor.

Apple Home’un geleceği

WWDC, genellikle Apple’ın Apple Home akıllı ev platformu için yeni özellikleri duyurduğu etkinlik olur. Bu yıl, iOS 18, iPadOS 18, macOS 15, watchOS 11, tvOS 18 ve HomePod OS’in sonbaharda piyasaya sürülmesinden önce geliştiricilere cihazlarını entegre etmeleri için zaman tanıyacaktır. Apple Home için duyurulan enerji kullanımı ve robot süpürge özellikleri “bu yılın ilerleyen dönemlerinde” gelecek olarak listeleniyor.

Geçtiğimiz yıllarda bazen tamamen yeni bir Apple Home uygulaması gibi büyük güncellemeler gördük. Ancak bu yılki güncelleme nispeten küçük bir güncelleme olarak kaldı. Apple’ın, Matter desteğiyle TV’ler, çamaşır makineleri ve buzdolapları gibi daha fazla cihaz türü için destek sunmasını beklemek gerekiyor.

Apple Home, son birkaç yılda sadece HomeKit’ten Matter çalıştıran bir mimariye geçiş yaparak önemli bir değişim geçirdi. Apple, yeni akıllı ev standardının kurucu üyelerinden biri olup, HomeKit’i bu yeni standardın temeli olarak katkıda bulundu. Matter, herhangi bir Matter uyumlu akıllı ev cihazının herhangi bir Matter platformuyla çalışmasını sağlayan bir standarttır ve bu da tüm Matter cihazlarının Apple Home ile çalışması gerektiği anlamına gelir. Ancak platformların yeni cihaz türleri için destek eklemesi gerekiyor ve Apple bu konuda yavaş kaldı. Robot süpürgeler artık haritaya dahil olduğuna göre, umarız yakında daha fazla cihaz gelecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER