Teknoloji

Apple’dan Harita uygulaması için “tartışmalı bölgeler” kararı

apple harita

Apple, Harita ve Hava Durumu uygulamalarına Rusya’dan erişenlere Kırım’ı Rus toprağı olarak göstermeye başlamıştı. Ancak şirketin bu hareketi, bazı tepkileri de beraberinde getirmişti. Cupertino merkezli şirketten konuyla ilgili olarak BBC’ye gönderilen açıklamada, bundan böyle tartışmalı bölgelerin Harita uygulamasında gösterimi konusunda daha derin bir inceleme yapılacağı belirtildi.

Ancak bu açıklama, Apple’ın Kırım konusunda yaptıklarından geri adım atacağı anlamına gelmiyor. Şirket, Kırım konusundaki değişikliğin Rus yasalarına uymak için yapıldığının ve diğer ülkelerde Kırım’ın Ukrayna toprağı olarak gösterilmeye devam ettiğinin altını çizdi.

Apple’ın açıklamasında, Harita isimlendirmesi konusunda kararların Amerikan yasaları ve uluslararası hukuk çerçevesinde verildiği de vurgulandı.

Apple Harita uygulamasında Kırım’ı “tanımsız bölge” olarak göstermek istemişti

Apple’ın Rusya’nın zorunluluğuna karşı da uzun süre mücadele ettiğini söylemek gerekiyor. Şirket, Kırım’ın en azından “tanımsız” bir bölge şeklinde gösterilebilmesi için Rus yetkililerle uzun süre boyunca müzakere etmişti. Ancak Apple’ın verdiği taviz de Ukrayna hükümetinin ve Rusya’nın Kırım politikalarından rahatsız olanların tepkisini çekmişti.

Apple bir süre önce tartışma yaratan başka bir karara daha imza atmıştı. Şirketin Hong Kong protestolarında kullanılan bir uygulamayı App Store’dan kaldırması, tepki çekmişti. Apple’ın büyük pazarları kaybetmemek adına otoriter yönetimlere taviz verdiği yönünde eleştiriler yapılsa da, Apple’ın dik duruşunun da o ülkelerde büyük değişimler yaratmayacağını unutmamak gerekiyor. Cupertino merkezli şirketin bu tarz çetrefilli konularda gelecekte atacağı adımlar da yakından izlenmeye devam edecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER