Teknoloji

Apple Google ile olan rekabetinde gizlilik kozunu oynamaya devam ediyor

apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-store-akasya-fotograflar-00035

Apple, ürünlerine kullanıcılar tarafından aktarılan bilgi miktarının artmasına paralel olarak gizliliğe verdiği önemi daha yoğun biçimde vurguluyor. İnternet sitesindeki gizlilik sayfasını güncelleyen Apple, Haberler uygulaması gibi iOS 9 özellikleri için nasıl veri topladığı konusuna açıklık getirdi. Sayfaya eklenen CEO Tim Cook imzalı mektupta da Apple’ın kullanıcılarını güvende tutma konusundaki motivasyonunun altı çizildi. Ancak söz konusu mektubun ilk olarak geçtiğimiz yılın eylül ayında yaşanan ve ünlülerin özel fotoğraflarının internete yayılmasına sebep olan iCloud sızıntısının ardından paylaşıldığını belirtmek gerekiyor.

Güncellenen gizlilik sayfasında Apple’ın kişisel veri değil, ürün satarak para kazandığının bir kez daha altı çiziliyor. Şirket böylelikle bir kez daha Facebook ve Google gibi rakiplerine taş atmış oluyor. Tim Cook, geçtiğimiz yıl kaleme aldığı mektupta e-posta içeriğini veya web tarama alışkanlıklarını reklam verenlere satarak kendilerine bir profil inşa etmediklerini belirtmiş ve iPhone’da veya iCloud’da kullanıcı bilgisinin paraya çevrilmediğini vurgulamıştı.

Apple, Harita uygulamasının gizlilik yönünden bahsederken de Google’a ince bir gönderme bulunmaktan geri kalmıyor. Apple’a göre, diğer şirketler kullanıcı bilgilerini reklam verenlere satmak için kullanıcıların gezdikleri yerleri sürekli olarak kayıt altında tutuyor. ”İşimiz reklamcılık değil” diyen Cupertino merkezli şirket, rakiplerinin yaklaşımıyla hareket etmediğini böylelikle ifade etmiş oluyor.

Dijital servislerin hayatımızdaki yeri büyüdükçe bu tarz teminatların önemi artıyor. Apple, yenilenen gizlilik sayfasında özellikle Haberler uygulamasının üstünde duruyor ve kullancılara diledikleri takdirde önceden belirlenmiş ayarları kişiselleştirebileceklerini veya sıfırlayabileceklerini hatırlatıyor. Şirket söz konusu sayfada şifreleme kullanımını ve devletlerden gelen taleplere nasıl yanıt verdiğini de açıklıyor.

İLGİLİ HABERLER