Teknoloji

Apple gelecek nesil MacBook’larla yepyeni bir ses deneyimi sunabilir

apple sanal hoparlör patent
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, sesin sanal biçimde konumlandırılmasıyla ilgili bir patenti almaya hak kazandı. Bu patent gelecekte karşımıza çıkacak yeni ve daha yoğun ses uygulamalarının temelini oluşturabilir.

Bu patent, Apple’ın geçen ay aldığı bir başka patenti temel alıyor. O patent kullanıcıların özel bir kulaklık teknolojisi sayesinde insanların oda içinde fiziksel olarak nerede bulunduğunu anlamalarına izin veriyordu. Şimdiki patent ise aynısını dahili MacBook hoparlörleriyle gerçekleştiriyor.

9to5Mac’in belirttiğine göre, bu sanal akustik sistem ses girişimini engelleme tekniğini kullanıyor, böylelikle kullanıcılar sesin hoparlörler yerine başka bir yerden geldiği hissine kapılıyor. Buradaki ses girişimi, kulakların bir hoparlörün sol ve sağ kanallarından aldığı ses dalgalarının birbiriyle üst üste binmesi anlamına geliyor.

Patently Apple‘ın belirttiğine göre, bu efekt ses sinyallerinin uzamsal işaretler içermesini sağlıyor, sesin boşlukta sanal biçimde konumlandırılmasına izin veriyor. Patentin başvurusunun 2018 yılında yapıldığı belirtiliyor.

MacBook ile TV izleme isteği artabilir

Patenti alınan ses yöntemi, örneğin bir spor karşılaşmasının sesini dinlerken taraftarın yaptığı tezahüratı daha gerçekçi biçimde hissetmeyi mümkün kılabilir. Bu patentin ticari kullanımı konusunda seçenekler epey fazla olmakla birlikte, eğlence tarafında da sunabileceklerinin sınırı epey geniş görünüyor. Bu teknoloji sayesinde oyunlar ve TV programları daha gerçekçi ve etkileyici bir hâl alabilir. Belki de gelecekte bir gün TV’niz yerine bilgisayarınızdan bir şeyler izlemeyi daha fazla tercih edebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER