Teknoloji

Apple ”Çoklu-Dokunmatik” terimini kullanmayı bıraktı mı?

Apple’ın 128 GB kapasiteli dördüncü nesil iPad’i duyurduğu basın açıklaması akıllara ilginç bir soru getirdi. İlk iPhone’un tanıtıldığı günden beri çoklu dokunma özelliğini belirtirken ”Çoklu-Dokunmatik?”(Multi-Touch?)  şeklinde bir ibare kullanan şirket, dün yayınladığı basın açıklamasında Autodesk’ten Amy Bunszel’in sözlerini aktarırken özellikten ”Çoklu dokunmatik” (Multitouch) şeklinde bahsetti.

apple-coklu-dokunmatik-300113

Bu ifade farklılıklarının üstünde bu kadar çok durulması kulağa biraz garip gelse de Apple’ın ”Çoklu-Dokunmatik?” terimini kullanmaktaki ısrarını göz önünde bulundurunca akılların karışması biraz daha doğal hale geliyor. Apple ticari markayı ilk iPhone’dan itibaren kullanmaya başlasa da bunun sadece kendisine özgü bir özellik olduğuna ABD Ticari Marka ve İtirazlar Kurulu’nu ikna etmesiyse mümkün olmadı. Şirketin uzun yıllar süren çabalarına rağmen kurul 2011 yılının eylül ayında verdiği kararda Apple’ın başvurularına sempatiyle bakmadığını belirtti ve piyasada bulunan çok sayıda rakip ürünün varlığına dikkat çekti.

Ancak bu karara rağmen Apple, Retina ekranlı MacBook Pro ve iPad mini tanıtımlarında ”Çoklu-Dokunmatik?” ibaresini kullanmaktan vazgeçmedi. The Verge sitesinin peşine düştüğü konuya ilişkin olarak Apple’dan resmi bir açıklama gelmezken, siteye açıklama yapan bazı kaynaklar Apple’ın alıntılarda ticari marka belirten ibare ve işaretleri kullanmadığını ve Apple’ın ”Çoklu-Dokunmatik?” terimini kullanmaktan vazgeçmemiş olabileceğini dile getirdiler.

İlgili >> The Verge, Apple

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER