Teknoloji

Apple Çinli kullanıcılarının iCloud şifreleme anahtarlarını Çin’de saklayacak

appleApple geçtiğimiz ay Çin’deki kullanıcılarına ait iCloud verilerini Çin’deki veri merkezlerinde saklamaya başlayacağını açıklamıştı. Teknoloji devi, ülkedeki iCloud operasyonunu devlete ait Cloud Big Data Industrial Development Co. isimli şirkete devredeceğini de belirtmiş ve dönüşüm için şubat ayının sonunu işaret etmişti.

Reuters’ın haberine göre, Cupertino merkezli şirketin Çin’de sorunsuz biçimde faaliyet gösterebilmek adına yaptığı hamleler bununla sınırlı kalmıyor. iPhone üreticisinin Çinli kullanıcılarına ait iCloud şifreleme anahtarlarını da Çin’de saklayacağı belirtildi. Bu yeni politika Çin dışındaki kullanıcıları etkilemese de, ülkedeki iCloud kullanıcılarının gizliliği konusunda akıllara bazı soru işaretleri getirdi.

Şirketin bu hamlesi, Çinli yetkililerin iCloud’da depolanan verilere erişimini kolaylaştırabilecek bir adım olarak değerlendiriliyor. Teknoloji devi, iCloud şifreleme anahtarlarının kontrolünün kendisinde olacağını ve Çin hükümetine bir “arka kapı” açmayacağını belirtse de, bu değişiklik gizlilik konusundaki endişeleri biraz daha artırıyor. Tüm iCloud kullanıcılarının şifreleme anahtarları bugüne kadar sadece ABD’deki sunucularda saklanıyordu.

Çin dünyanın en hızlı büyüyen pazarları arasında yer alıyor. Apple da bu pazarda sıkıntı yaşamadan faaliyet gösterebilmek adına tüketici hakları ve devletin talepleri arasında tabir-i caizse cambazlık yapıyor. Geçtiğimiz yıl VPN uygulamalarını App Store’dan kaldıran şirket, hükümetle arasının sıcak tutmak için çabalarını en üst seviyeden yürütüyor. Apple CEO’su Tim Cook’un önümüzdeki ay toplanacak Çin Gelişim Forumu’na eş başkanlık edecek olması, bu çabanın en somut göstergelerinden biri olarak değerlendirilebilir.

İLGİLİ HABERLER