EğlenceTeknoloji

Apple Çin’de App Store’dan binlerce oyun çıkardı

apple çin

Apple, ABD ve Çin arasındaki ilişkilerin gerilmesinin etkisini oldukça somut biçimde hissediyor. Şirketin milyonlarca müşterisini ve üretim operasyonunu riske atan bu gerilim, yeni bir sonuç daha doğurmuşa benziyor. The Information’ın haberine göre, Çin yönetimi Apple’ın geçmiş yıllarda yararlandığı bazı açıkları kapatmaya başlamış durumda. Bu nedenle Apple’ın Çin’de binlerce oyunu App Store’dan çıkarmak zorunda kaldığı belirtilirken, mevcut durumun şirketin Çin’deki geleceğini de etkileyebileceği ifade edildi.

Apple’ın Çin’de App Store’da bu ay içinde 47 binden fazla uygulamayı çıkardığını ilk olarak AppInChina sitesi gündeme taşıdı. Şirket bir süre öncesine kadar Çin’de yetkililer tarafından onaylanmayan ücretli veya uygulama içi satın alma özelliğine sahip oyunları App Store’a getirebiliyordu. Ancak Apple’ın yaptığı son değişiklikle bunu mümkün kılan kanuni açıktan yararlanılmayacağı belirtilmişti.

Bunun Apple’ın Çin’deki hizmetlerinde yaptığı zorunluluktan doğan ilk değişiklik olmadığını belirtmek gerekiyor. Şirket daha önce de Çinli yetkililerin baskısı nedeniyle 2016’nın nisan ayında iBookstore ve iTunes Movies’i Çin’de kapatmak zorunda kalmıştı. Bu kapanış söz konusu servislerin ülkede faaliyete geçmesinden altı ay sonra gerçekleşmişti.

AppInChina’nın haberine göre, Apple’ın Çin’deki tüm App Store operasyonu bir kanuni açığın üstüne kurulu durumda. Çin’deki uygulama mağazaları genellikle Çinli bir şirket ile yabancıların ortaklığıyla yürütülüyor. Ancak App Store için böyle bir durum söz konusu değil. Buna ek olarak, Apple iOS’in kaynak kodunu Çin yönetimiyle paylaşmıyor. Şirket bundan muaf tutulmak adına görüşmeler yürütüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER