Manşetler

Apple cihazda kripto para madenciliği yapan iOS ve macOS uygulamalarına yasak getirdi

apple almanya iphone 8 plus

iphone 8 plus kırmızıApple cihazlarda kripto para madenciliği yapan uygulamaları bariz bir şekilde yasaklamaya başladı. App Store’un güncellenen Değerlendirme İlkelerine göre bu yasak tüm Apple platformlarını kapsıyor.

Geçtiğimiz mart ayında Apple Calendar 2 uygulamasını, bu uygulamanın kullanıcıların cihazlarında paralı özelliklere erişim karşılığında kripto para madenciliği yaptığının ortaya çıkmasının ardından, Mac App Store’dan kaldırmıştı. Bu, Apple’ın kripto para madenciliği yapan uygulamalara karşı attığı ilk adım olmuştu. Daha önce şirket onlara karşı herhangi bir adım atmamıştı.

O zamanlar Calendar 2’nin geliştiricisi, Apple’ın uygulamayı kaldırmasının App Store ilkelerinden bir tanesinin ihlâl edilmesinden kaynaklandığını söylemişti. Söz konusu ilkeye göre, uygulamalar pili hızlı biçimde tüketemez, aşırı ısı oluşturamaz veya cihazın kaynaklarına gereksiz yük bindiremezdi.

Şimdi Apple, değerlendirme ilkelerine kripto paralarla ilgili yeni bir bölüm ekledi. Bunlar iOS, macOS, watchOS ve tvOS uygulamalarını kapsıyor ve beş maddeden oluşuyor:

  1. Apple, kuruluş olarak kayıtlı geliştiriciler tarafından teklif edildiği sürece sanal para cüzdanı uygulamalarına izin verecektir.
  2. İzin verilen tek kripto para madenciliği uygulamaları, bulut tabanlı madencilik gibi cihazın dışında madencilik yapan uygulamalardır.
  3. Uygulamalar, kullanıcıların onaylanmış bir exchange üzerinden ödeme yapmasına, ticaret yapmasına veya kripto para birimi almasına yardımcı olabilir, ancak bunun uygulamaların kendi exchange’lerinden olması gerekir.
  4. Benzer şekilde, ilk para teklifleri, bitcoin vadeli işlem alımları veya diğer kripto paralı menkul kıymet alım satım işlemlerinde yer alan uygulamaların bankalardan, firmalardan veya diğer onaylanmış finansal kurumlardan olması gerekir. Ve yasal olmalılar.
  5. Cryptocurrency uygulamaları, diğer uygulamaları indirmek, diğer kullanıcıların uygulamayı indirmesini sağlamak veya sosyal medya etkinliğini artırmak gibi görevler için kullanıcılara sanal para sunamaz.

Üçüncü taraf başlangıç aşamasında para teklifleri, kripto paraların alımı ve gönderimi gibi uygulamaların temel işleyişinin yasaklanması dikkate alındığında, yeni kurallar Apple’ın kripto para uygulamaları ortamını büyük oranda değiştirecektir. Buna ek olarak, siber suçlular tarafından korsan biçimde eklenen madencilik özellikleriyle gizli madencilere dönüştürülen kaç uygulama olduğunu görmek de ilginç olacaktır.

Her ne kadar Apple’ın kuralları App Store’daki tüm uygulamaları kapsasa da, Mac’ler ve jailbreak edilmiş iPhone’lar Apple’ın etrafı duvarlarla çevrilmiş bahçesinin dışına çıkarak kripto para madenciliği yapabilirler. Ancak sağlam bir GPU’ya sahip olmadıktan sonra, Apple cihazlarında madencilik yapmak çok da verimli görünmüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER