Teknoloji

Apple çift lensli kamera sistemi yüzünden patent ihlâliyle suçlanıyor

apple iphone

apple cift lensli kameraApple çift lensli kamera sistemi yüzünden İsrail merkezli Corephotonics isimli şirket tarafından dava edildi. Çift lensli bir kamera teknolojisi geliştiren Corephotonics, Apple’ın iPhone 7 Plus ve iPhone 8 Plus’a yerleştirdiği kameralarda kendisine ait 4 adet patenti ihlâl ettiğini öne sürüyor.

Corephotonics, 2012’de Tel Aviv Üniversitesi’nde görev yapan ve daha önce de İsrail devleti için çalışmış Dr. David Mendlovic tarafından kuruldu. Corephotonics tarafından mahkemeye sunulan dava dilekçesinde, şirketin yaptığı ilk işlerden birinin “stratejik ortaklık” oluşturmak için Apple’a başvurmak olduğu belirtildi. Şirket bu süreçte Apple ile görüşmelerin devam ettiği, ancak çift lens teknolojisinin kullanımı için bir lisans anlaşması yapılmadığı iddiasında bulundu.

Dava dilekçesine göre, bir süre sonra Apple ve Corephotonics arasındaki ilişki soğumaya başladı. Şirketin kurucusu Mendlovic, Apple’ın baş müzakerecisinin Corephotonics patentlerine yönelik aşağılayıcı bir tavır takındığını öne sürdü. Mendlovic, müzakerecinin “Apple patent ihlâlinde bulunsa bile bunun mahkeme tarafından onaylanması ve Apple’ın ödeme yapması için yıllarca beklersiniz.” şeklinde konuştuğunu da iddia etti. Corephotonics kurucusu, bu diyalogun ardından 2016’nın ocak ayında Apple’ın çift lensli kameraya sahip iPhone 7 Plus’ı 2016 içinde piyasaya çıkaracağını öğrendiklerini sözlerine ekledi.

Corephotonics, Apple tarafından ihlâl edildiği öne sürülen dört patenti 2012 ve 2015 yılları arasında aldı. Cupertino merkezli şirketin ihlâl ettiği öne sürülen patentlerden ikisinin küçük telefoto lens montajı, birinin çift aralıklı yakınlaştırmalı dijital kameralar, diğerinin ise ince çok aralıklı görüntüleme sistemlerinde yüksek çözünürlükle ilgili olduğu belirtildi. Corephotonics, Apple’ın bu teknolojilerinden iPhone 7 Plus ve iPhone 8 Plus’ta yararlandığını iddia ediyor.

Söz konusu telefonları satın alanlar da, bir şekilde davanın parçası hâline gelmiş gibi görünüyor. Apple’ın ilgili telefonları patent ihlâli yaptığının bilinciyle sattığı iddia ediliyor. Bu nedenle söz konusu telefonları satın alanların da şirketin patentlerini ihlâl ettiği öne sürülüyor.

Apple çift lensli kamera sisteminden vazgeçecek mi?

Dava dilekçesinde İsrailli şirketin tuttuğu avukatlar ve ek zararlar için de tazminat talep ediliyor. Corephotonics, Apple’ın kendisine ait olduğu sistemi kullanmayı da hemen bırakmasını istiyor. Apple çift lensli kamera sisteminden kolay kolay vazgeçecek gibi görünmüyor. Şirketin geçtiğimiz hafta piyasaya çıkan yeni akıllı telefonu iPhone X da çift lensli bir arka kamera sistemi taşıyor. iPhone X, muhtemelen dava dilekçesi yazılırken raflardaki yerini almadığı için dava kapsamında yer almıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER