Teknoloji

Apple China Mobile ile Çin’deki payını artırmayı hedefliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple Çin’e ayrı bir önem veriyor. Ne de olsa bu ülke 1 milyarın üstünde nüfusuyla büyük bir pazar ve akıllı telefonlara olan ilgi de giderek artıyor. CEO Tim Cook’un son yıllarda birkaç kez ziyaret ettiği ve 11 Eylülde ilk kez ABD dışında özel bir toplantı düzenleyeceği bu ülkede büyük bir mobil operatörle anlaşmak üzere.

iphone-5-inceleme-00020

Wall Street Journal ve Bloomberg tarafından verilen haberlere göre Apple, 700 milyonun üstünde abonesiyle Çin’in en büyük mobil operatörü olan China Mobile ile anlaşmak üzere. Bu anlaşmayla birlikte Apple iPhone’larını mobil operatörün dağıtım kanalları üzerinden pazarlayabilecek. Wall Street Journal China Mobile ile yapılacak anlaşmanın gelecek hafta tanıtılması beklenen ucuz iPhone modelini kapsayabileceğini kaydetti.

China Mobile’ın eşsiz ve geniş kapsamda uyumsuz mobil şebekesi Apple’ın bu mobil operatörle olan yolculuğunda çeşitli sorunlar çıkardı. Mobil operatör Apple’ın iPhone tedariğiyle ilgili geleneksel anlaşmaları kabul etmeye çekinceyle yaklaştı. Ancak Tim Cook’un bu yılın başında gerçekleştirdiği söylenen China Mobile ziyaretinde ortadaki pürüzlerin kaldırıldığı kaydediliyor.

Her ne kadar abonelerini China Unicom ve China Telecom gibi iPhone satan rakiplerine kaptırıyor olsa da, China Mobile ülkenin en büyük telekomünikasyon operatörü olma unvanını elinde bulunduruyor. Apple’ın da Çin’de satışlarını artırmak için daha büyük anlaşmalara ihtiyacı var ve eninde sonunda China Mobile ile bir anlaşma zemini yakalaması gerekiyordu. WSJ’nin belirttiğine göre Apple’ın Çin’deki pazar payı yüzde 5’e geriledi, Samsung ise yüzde 18’lik bir oranı elinde bulunduruyor.

Bloomberg anlaşma yapılmış olsa bile bunun salı günü düzenlenecek iPhone etkinliğinde duyurulmayacağını; bunun için çarşamba günü Çin’de yapılacak toplantının bekleneceğini kaydetti.

İlgili >> The Wall Street Journal, Bloomberg

İLGİLİ HABERLER