Ulaşım

Apple’ın elektrikli otomobil planları bir kez daha değişti

apple car

Apple‘ın bir elektrikli otomobil üstünde çalıştığı uzun süredir biliniyor. Cupertino merkezli şirket, Apple Car olarak anılan bu otomobille ilgili çalışmaları “Project Titan” adı altında yürütüyor. Bloomberg’in haberine göre, projede yine değişikliğe gidildi. Apple’ın elektrikli otomobilinin tam teşekküllü otonom sürüş özelliklerine sahip olmayacağı söyleniyor.

Apple’ın otomobilinde alışılagelmiş şekilde direksiyon ve pedallar bulunacağı belirtiliyor. Buna ek olarak, otomobilin duyurusunun da bir yıl daha ötelendiği ve 2026’ya ertelendiği konuşulanlar arasında yer alıyor.

Apple Car’ın otoyolda giderken video izlemeye veya oyun oynamaya yetecek seviyede otonom sürüş desteği sunacağı, ancak zorlu hava koşullarında veya şehir içinde giderken kontrolü sürücüye vereceği söyleniyor. Şirketin “eller serbest” sürüş deneyimini önce Kuzey Amerika’da sunacağı ve daha sonrasında kapsamını genişleteceği de konuşulanlar arasında yer alıyor.

Apple tahmin edilebileceği üzere bu iddia hakkında bir açıklama yapmadı. Titan projesi üzerinde yıllardır çalışan şirket, pek çok kez büyük strateji değişikliklerine gitmişti. Proje 2015’te hayata geçmiş, 2016’da otomobil yerine lisanslı bir otonom sürüş platformu geliştirme yoluna gidilmişti. Bu süreçte projeyi yürüten ekip de ciddi bir değişimden geçmiş, şirket sonunda yine tam teşekküllü bir otomobil çıkarmaya karar vermişti.

Apple Car planlarındaki değişiklikler şaşırtmıyor

Apple’ın planlarını bir kez daha değiştirmesi ve hedef küçültmesine şaşırmamak gerekiyor. Beşinci seviye tam kapsamlı bir otonomluk hâlâ gerçekçilikten uzak bir hedef niteliğinde. Waymo’nun Kaliforniya’daki robot taksileri bile sadece iyi hava koşullarında hizmet verebiliyor. Tam otonom sürüş konusunda henüz yasal düzenlemelerin de olgunlaşmadığını hatırlatmakta fayda var. Bunun da şirketin kararına etki yapmış olması mümkün görünüyor. Apple tüm teknik sorunları halletmiş olsa bile, tamamen sürücüsüz bir otomobili hâlihazırda piyasaya çıkarmasına izin verilmeyecektir.

Apple Car projesinde “yarı otonom” bir yaklaşıma geçiş, şirketi daha zorlu bir rekabet ortamına itecek gibi görünüyor. Tesla uzun süredir Apple’ın asıl hedef rakibi olarak değerlendirilse de, elektrikli otomobil pazarının da yıllar içinde geliştiğini unutmamak gerekiyor. Ford, Hyundai, Volkswagen, BMW ve Mercedes gibi güçlü markalarla rekabet edecek Apple’ın işinin çok kolay olmayacağı söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER