Teknoloji

Apple çalışanları FBI dayatmasına uymamak için istifa edebilir

apple covid-19 satın alma

apple calisanlari

Apple’ı kendi güvenlik önlemlerini aşmaya mecbur bırakmak zannedildiği kadar kolay olmayabilir. The New York Times’ta yer alan habere göre, şirket mahkemedeki mücadelesini kaybedip güvenlik açığı oluşturacak yazılımı geliştirmek zorunda kalsa bile, bu görevi yerine getirmekle yükümlü ekip, çalışmayı bırakabilir veya Apple’dan ayrılabilir. Eğer yeteri kadar çalışan bu eyleme katılırsa, FBI’ın amacına ulaşması imkansız hale gelebilir.

Apple tarafından mahkemeye sunulan belgelerden birinde, FBI’ın talep ettiği ve “GovtOS” olarak anılan yazılımı geliştirmek için 2 ila 4 hafta arasında bir süreye ve 6 ila 10 çalışandan oluşan bir ekibe ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Bu hesaplamaların istikrarlı ve motive bir iş gücüne göre yapıldığını da ayrıca belirtmek gerekiyor. Söz konusu ekibin kayda değer bir kısmı işi bilinçli olarak baltalarsa, bu sürenin uzaması muhtemel gözüküyor. Yazılımın tamamlanması biraz daha geciktiği takdirde, FBI projeyi kendi bünyesine taşımak adına Apple’ın kaynak koduna ve giriş anahtarlarına el koymayı isteyebilir. Bunun da hukuki açıdan daha fazla sorun yaratacağını görmek pek zor değil.

İsyankar Apple çalışanları, şirketin bugüne kadar konuya ilişkin olarak ortaya koyduğu argümanlardan da güç alacak gibi gözüküyor. Apple, sürecin başından itibaren iOS’in güvenliği azaltılmış bir versiyonunu geliştirmenin değerlerine aykırı olduğunu savunmuş ve söz konusu yazılımı oluşturmaya zorlanmasının anayasal haklarını ihlal anlamına geldiğini belirtmişti. Apple çalışanları da benzer bir yaklaşım içinde hareket ederek “sivil itaatsizlik” çerçevesinde gerekli kodu yazmaya direnebilir.

Ancak bu senaryonun gerçeğe dönüşmesinin bile yıllar sürebileceğini belirtmek gerekiyor. Dava şu anda bölge mahkemesinde görülüyor. Çıkacak sonucun itiraz mahkemesinde ve ABD Anayasa Mahkemesi’nde de görüşüleceğini tahmin etmek de pek zor değil. Nihai karara ulaşılmadan önce ABD Kongresi’nin de topa girmesi muhtemel gözüküyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER