Teknoloji

Apple ve Amazon bulutta buluşuyor

apple bulut
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple ve Amazon ilk bakışta rakip şirketler gibi görünseler de, söz konusu bulut servisleri olduğunda iki şirket oldukça yakın çalışıyor. Apple bulut servisleri için altyapısını kullandığı Amazon’a hâlihazırda her ay 30 milyon dolardan fazla para ödüyor.

Siri ve Alexa, HomePod ve Echo, Apple TV ve Fire TV arasındaki rekabetten dolayı Apple ve Amazon genellikle rakip olarak değerlendiriliyor. Ancak iki şirket arasında sadece rakip olmaktan daha derin bir ilişki bulunuyor. CNBC‘nin haberine göre, Apple’ın bulut servisleri için Amazon’a ödediği yıllık bedel 300 milyon doları geçiyor.

Apple daha önce iCloud için Amazon Web Servisleri altyapısından yararlandığını açıklamıştı. Apple News+, Apple TV+ ve Apple Arcade gibi hizmetlerini duyuran şirketin bunlar için de Amazon’la olan işbirliğini kuvvetlendirmiş olması muhtemel görünüyor. CNBC’nin kaynaklarına göre, mart ayının sonu itibarıyla Apple’ın aylık Amazon Web Servisleri harcaması 30 milyon doları geçti. Bu da bir önceki yıla kıyasla yüzde 10’luk bir artış anlamına geliyor. Apple kısa bir süre önce Amazon’la web servislerinin kullanımı için 5 yıl geçerli, 1.5 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzalamıştı.

Apple’ın Amazon’a bulut servisleri için ödediği yıllık ücret, Amazon’un diğer müşterilerine kıyasla oldukça yüksek. Özel ulaşım servisi Lyft, Amazon’a 2021’in sonuna kadar geçerli olacak anlaşma için toplamda 300 milyon dolar ödeyecek. Pinterest ise Amazon’la 2017-2023 arasını kapsayan 750 milyon dolarlık bir anlaşmaya imza atmıştı. Bu da Lyft için yıllık ortalama 100 milyon dolar, Pinterest içinse 150 milyon dolarlık bir ödeme anlamına geliyor. Snap ise 2022’nin sonuna kadar Amazon’a 1.1 milyar dolar ödemeye hazırlanıyor.

Apple bulut servisleri konusunda Amazon’la olan yakın işbirliğinin kuvvetleneceğinin işaretini de bir iş ilanıyla veriyor. CNBC’nin haberinde, Apple’ın Amazon Web Servisleri’nin büyüyen izini yönetecek kıdemli bir mühendis aradığı belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER