Teknoloji

Apple bu yemek tarifi uygulamasının armut logosunu değiştirmesini istiyor

Apple bu yemek tarifi uygulamasının armut logosunu değiştirmesini istiyor
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple bir yemek tarifi uygulamasına karşı itiraz notu yayınladı. Şirketin iddiasına göre Prepear adlı uygulamanın karikatür biçimindeki meyve logosu, yani armut, Apple’ın tescilli elma logosuyla büyük benzerlikler taşıyor.

Şirketin iddiasına göre, armut logosu Apple logosu ile aradaki farkın ayırt edilmesine engel olacak nitelikler taşıyor. Bu durumda kullanıcılar Prepear ve Apple’ın ürün ve servislerini birbirinden ayırmakta zorlanabilir. Şirket, bunun Lanham Yasası’na aykırı olduğunu belirtiyor.

Her şey uygulamanın ana şirketi Super Healthy Kids’in Prepear logosu için tescil başvurusunda bulunmasıyla başladı. Preaper uygulaması kullanıcılara yemek tariflerini saklama ve organize etme imkanı tanıyor ve özelleştirilmiş menüler oluşturma izni veriyor. Armut biçimindeki logosunun sağ üst köşesinde ise bir yaprak var. Apple’ın itiraz notunda aşağıdaki ifadeler yer alıyor:

“Başvuranın Markası, Apple’ın ünlü Apple Logosunu akla getiren ve benzer bir ticari izlenim yaratan, dik açılı yapraklı minimalist bir meyve tasarımından oluşuyor.” Mahkeme başvuru dosyasının devamında ise, “Apple Markaları o kadar ünlü ve anında tanınabilir ki, Başvuranın Markasındaki benzerlikler her türlü farklılığı gölgede bırakacak ve sıradan tüketicinin Başvurucunun Apple ile ilişkili, Apple’a bağlı veya Apple tarafından desteklenmiş olduğuna inanmasına neden olacaktır.” ifadesi yer alıyor.

Prepear’ın kurucularından Russell Monson “Armut’u Elma’dan Kurtar!” olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir imza kampanyası başlattı ve şimdiye kadar 14 binden fazla imza topladı. Şirketinin sadece beş çalışanlı küçük bir işletme olduğunu ve Apple’ın büyüklüğünde bir şirketle hukuk savaşı için yeterli maddi kaynağa sahip olmadığını ve bunun korkunç bir deneyim olduğunu belirtiyor.

Apple’ın dava dosyasında, “aynı ve/veya son derece ilgili mal ve hizmetler” sunduğu ve bir yemek planlama hizmetleri uygulamasının “Apple’ın Apple Markaları için Apple’ın doğal genişleme bölgesi içinde” olmasına neden olacak “bilgisayar yazılımı ile sağlık, beslenme, genel sağlık ve sosyal ağ ile ilgili hizmetlerinin” bulunduğu belirtiliyor. Diğer bir deyişle, müşteriler Prepear’ın logosuna bakarak bunun Apple ürünü bir yemek tarifi uygulaması olduğunu düşünebilirler. Çünkü Apple böyle bir işe girişebilir. Ayrıca Apple, çeşitli sağlık ve beslenme odaklı uygulama ve servislerinin hâlihazırda bulunduğunu da işaret ediyor.

Prepear’ın kurucularından Natalie Monson, Instagram’da yayınladığı bir paylaşımda, insanların Apple ürünleri kullanmayı bırakmasına çalışmadığını, ancak şirketin bulunduğu konumdan geri adım atmasını istediğini söyledi. “Apple’ın küçük işletmelere yönelik agresif yasal işlemlerine karşı durmak ve logomuzu koruma hakkı için mücadele etmek gibi ahlaki bir yükümlülük hissediyorum.” diye yazdı. “Kendimizi Apple’a karşı, yalnızca logomuzu korumak için değil, aynı zamanda büyük teknoloji şirketlerine küçük işletmelere zorbalık yapmanın sonuçları olacağına dair bir mesaj göndermek için de savunuyoruz.”

Apple’ın kendi logosuna benzer görünüşe sahip bir logo nedeniyle ilk kez hukuki süreç başlattığına tanık olmuyoruz. 2019 yılında Norveç’te bir patent ofisine itiraz mektubu göndermiş ve Fremskrittspartiet adlı partinin elma logosunun kendi logosuna çok benzediğini öne sürmüştü. Aynı zamanda Almanya’da elmaya benzeyen bir tasarıma sahip bisiklet rotasının logosuna da itirazda bulunmuştu.

Apple, Prepear’ın ticari marka başvurusunun reddedilmesini bekliyor. Şirket, konuyla ilgili olarak bir açıklamada bulunmadı.

İLGİLİ HABERLER