Teknoloji

Apple avukatı medyayı “ölü bir adamı görmeyi istemek” ile suçluyor

steve-jobs-apple-170314

Apple kurucusu Steve Jobs’un ölümünden birkaç ay önce verdiği ifadenin videosunun yayınlanıp yayınlanmayacağı konusu, halen gündemi meşgul etmeyi sürdürüyor. Associated Press, CNN ve Bloomberg gibi medya kuruluşları, bir bölümü geçtiğimiz hafta görülen dijital haklar yönetimi davası çerçevesinde mahkemede yayınlanan ifadenin kamuoyuyla paylaşılması için yasal başvuruda bulunurken; Jobs’un ifadesinde Apple’ı savunan bölümlerin varlığına rağmen, şirket avukatları bu talebe karşı çıkıyor. Apple avukatları videonun bir kanıt olarak ibraz edilmediğini, dolayısıyla kanıtların basınla paylaşılmasını öngören mahkeme kararının kapsamına girmediğini iddia ediyor.

Medya kuruluşlarını temsil eden David Wright Tremaine hukuk bürosundan avukat Tom Burke, jürinin duyduklarından daha fazlasını istemediklerinin altını çizerken, Steve Jobs’un sıradan bir mahkeme tanığı olmadığına dikkat çekti. Apple’ı temsil eden Boies & Schiller & Flexner hukuk bürosunun avukatlarından Jonathan Sherman ise medya kuruluşlarını “fırsatçı olmak” ile suçladı.

Sherman, Steve Jobs’u çok hasta olduğu için boynunun kararmış olduğu bir dönemde görmenin çok düşük bir marjinal değeri bulunduğunu dile getirdi. Apple avukatı Jobs’un söz konusu videodaki görüntüsünü, CEO’nun Apple lansmanlarındaki veya Cupertino Şehir Konseyi’ndeki sağlıklı görüntüsüyle karşılaştırdı. Medya şirketlerinin ölü bir adamı dünyaya göstermeyi istediklerini belirten Sherman, bu isteğin yasal bir kılıfa uydurulduğunu dile getirdi. Bu iddiaya karşılık medya kuruluşlarının avukatı Tom Burke, söz konusu video kaydının paha biçilemez olduğunu ifade etti.

Tarafların görüşlerini dinleyen ABD Bölge Hakimi Yvonne Gonzalez Rogers ise videonun yayınlanması konusunda kuvvetli endişeleri olduğunu belirtti. Hakim Rogers, videonun kamuoyuna açılması durumunda süreçlerin kaydedilmesini engelleyen mahkeme kararının çiğnenmiş olacağını dile getirdi. Medya kuruluşlarına temsil eden Burke’ye talebinin doğrudan mahkeme kararına aykırı olduğunu söyleyen Rogers, görüntülerin yayınlanmasına izin veremeyeceğini ifade etti. Hakim tanıklara eşit davranması gerektiğinin altını çizdi. Olumsuz ilk görüşüne rağmen, tarafların ortaya koyduğu argümanları değerlendirmek için biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu söyleyen Rogers, hafta sonuna kadar medya kuruluşlarından gelen ek argümanları da kabul edeceğini sözlerine ekledi.

Apple’ın iTunes ve iPod’daki dijital haklar yönetimi uygulamalarıyla tekel oluşturduğu iddiasıyla açılan grup davasında yaşanan tartışmalar Jobs’un ifadesiyle sınırlı kalmış değil. 8 milyon iPod alıcısının müdahili olduğu grup davasında avukatlar, belirlenen zaman içinde doğru ürünü almayı başaran bir davacı bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. İlk etapta ortaya çıkan üç davacının gerekli koşulları karşılamadığının ortaya çıkması, Apple’ın davanın reddi talebinde bulunmasına neden olmuştu.

8 milyonluk davacı topluluğundan sadece bir kişinin gerekli zaman aralığı içinde bir iPod aldığı ortaya çıkarken, söz konusu davacının koşullarını inceleyen hakim Rogers, davanın sürdürülmesine karar verdi. Önümüzdeki pazartesi günü kararının açıklanması beklenen davada 350 milyon dolar tazminat ödeme ihtimaliyle karşı karşıya olan Apple, henüz savunmasını yapmış değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER