Teknoloji

Apple App Store kurallarında önemli değişiklik

apple app store en iyi uygulamalar ve oyunlar
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple geliştiriciler tarafından açılan bir grup davası nedeniyle App Store yönetim kurallarında önemli bir değişikliğe gidiyor. Davacılarla uzlaşan Apple, geliştiricilerin kullanıcılara iOS uygulaması dışındaki ödeme yöntemleri için e-posta göndermesine izin verdi. Şirket aynı zamanda App Store ret oranları ve uygulama değerlendirme süreçleriyle ilgili şeffaflık raporları yayınlamayı kabul etti.

Yapılacak değişiklikler, Apple’ın çok tartışılan bazı geliştirici kurallarını da etkileyecek. Söz konusu kurallar, Apple’a yönelik tekel suçlamalarının ardından daha fazla konuşulur hâle gelmişti.

Örneğin, Apple’ın kuralları geliştiricilerin App Store dışındaki ödeme yöntemleri konusunda kullanıcıları bilgilendirmesini engelliyordu. Bu konu, Fortnite’ın geliştiricisi Epic’in Apple’a açtığı davadaki önemli konu başlıklarından biriydi. Apple artık geliştiricilerin e-posta veya başka bir yolla kullanıcıları bilgilendirmesine izin verecek. Uygulama üzerinden direkt şekilde bilgilendirme ise mümkün olmayacak.

Apple aynı zamanda uygulama değerlendirme sürecinde daha şeffaf olma sözü verdi. Geliştiriciler bu sürecin kafa karıştırıcı olduğunu ve ilerlemeyi zorlaştırdığını belirtiyordu. Apple’dan yapılan açıklamada her yıl bir şeffaflık raporu yayınlanacağı ve uygulama değerlendirme sürecine dair anlamlı istatistiklerin paylaşılacağı ifade edildi. Bunlar arasında farklı nedenlerle reddedilen uygulama sayısı, kapatılan müşteri ve geliştirici hesaplarının sayısı, arama terimleriyle ve sonuçlarıyla ilgili veriler ve App Store’dan çıkarılan uygulamalar gibi bilgiler yer alacak.

Apple bu değişikliklerle geliştiricilere fiyat ayarlamalarında biraz daha esneklik sağlamayı amaçlıyor. Şirketten yapılan açıklamada, geliştiricilere sunulan fiyat noktası sayısının daha önce 100’ün altında olduğu, şimdi ise 500’ün üstüne çıktığı belirtildi. Apple yılda 1 milyon dolardan az kazanan geliştiricilerden yüzde 15 komisyon alma politikasının da üç yıl daha devam edeceğini duyurdu.

Apple, App Store politikasında söz konusu değişiklikleri 2019’da açılan bir grup davası nedeniyle gerçekleştiriyor.

İLGİLİ HABERLER