Teknoloji

Apple App Store’daki ücretsiz uygulamalar için “indir” butonu kullanmaya başladı

itunes-app-store-indir-buton-191114

Apple iOS App Store’da yer alan bütün ücretsiz uygulamalar için kullandığı “ÜCRETSİZ” butonunun yerine “İNDİR” şeklinde yeni bir buton kullanmaya başladı. Şirket bu değişikliği sessiz sedasız şekilde, herhangi bir resmi duyuru yapmadan gerçekleştirdi.

Mobil uygulama pazarında “freemium” olarak adlandırılan, yani kullanıcıya ilk indirmeyi ücretsiz olarak sunup daha fazla özellik veya işleve para karşılığında sahip olma şansı sunmak şeklinde tanımlanabilecek model giderek daha fazla ilgi görüyor. App Store’da da bu modeli temel alan, uygulama içi satın almalar sunan ücretsiz uygulama ve oyunların sayısı epey arttı.

Ancak bu uygulamaların App Store’da ücretsiz ibaresiyle sergilenmesi kullanıcıların kafasında karışıklığa neden oluyordu. Hatta bununla ilgili olarak, 2013 yılında Apple çocukların ebeveynlerin izni olmadan uygulama içi satın almalar yapmasıyla ilgili olarak açılan toplu davada karşı tarafla uzlaşma yoluna gitmişti. Bu yılın başlarında ise Apple benzer konu nedeniyle ABD Federal Ticaret Komisyonu ile başka bir anlaşma yapmıştı.

Apple’ın hâlâ App Store içinde ücretsiz uygulamaları ayrı kategori içinde sergilemeyi sürdürüyor. Ayrıca ücretsiz olan bir uygulamanın uygulama içi satın almalar sunduğunu da gösteriyor. Ancak daha önce “ücretsiz” şeklindeki indirme butonu “indir” şeklinde değiştirildi.

İLGİLİ HABERLER