Teknoloji

Apple amiral gemisi telefon pazarında zirveyi bırakmıyor

iphone 11 pro max 12 apple

Counterpoint Research, yurt dışı fiyatı 400 doların üstünde olan telefonların yılın ilk çeyreğindeki satış grafiklerini mercek altına aldı. Söz konusu çalışma, satışlarda bir önceki yıla kıyasla yüzde 13 oranında düşüş yaşandığını gözler önüne sererken; zirvenin sahibinin değişmediğini ortaya koydu. Apple yüzde 57’lik pazar payıyla amiral gemisi telefon kategorisindeki liderliğini korudu.

Apple’ı yüzde 19 ile Samsung ve yüzde 12 ile Huawei takip ediyor. Oppo yüzde 3, Xiaomi de yüzde 2’lik pazar paylarıyla ilk beşi tamamlıyor.

2020’nin ilk üç ayında en çok satan beş amiral gemisi telefonun dördünde Apple’ın imzası bulunuyor. Listenin zirvesinde yüzde 30’la iPhone 11 bulunuyor. iPhone 11’i yüzde 9 ile iPhone 11 Pro Max ve yüzde 7 ile iPhone 11 Pro izliyor.

Dördüncü sırada Apple’ın 2018’de çıkardığı iPhone XR bulunuyor. Yüzde 6’lık pazar payına sahip iPhone XR’ın arkasından yüzde 3 ile Huawei Mate 30 Pro 5G geliyor.

Apple’ın Çin dışındaki tüm bölgelerde birinci sırada yer alması da ayrıca dikkat çekiyor. Cupertino merkezli şirket sadece Çin’de birinci sırayı Huawei’ye kaptırmış. Apple’ın birinci olduğu tüm bölgelerde ikinciliğe Samsung yerleşirken, Çin’de ikinci sırayı Apple’ın aldığı görülüyor. Üçüncü sıranın sahibi ise bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor.

Fiyatı 600 ila 700 dolar arasında değişen telefonların satışlarının önemli ölçüde artması göze çarparken, Counterpoint bu durumda iPhone 11’in güçlü satış performansının önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

5G telefonların üst sınıf telefon pazarındaki payının da yüzde 20’ye ulaştığı görülüyor. Apple da bu yıl ilk 5G uyumlu telefonlarını çıkarmaya hazırlanıyor. Dolayısıyla söz konusu payın önümüzdeki dönemde belirgin şekilde artması kesin gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER