Teknoloji

Apple akıllı telefon pazarında 2021’i zirvede kapattı

apple akıllı telefon pazarı

Apple, akıllı telefon pazarında 2021’in son üç ayını zirvede tamamlamayı başardı. Araştırma şirketi Canalys’in rakamlarına göre, 2021’in son üç ayında Apple’ın akıllı telefon pazarındaki payı yüzde 22 oldu. iPhone 13 serisine olan ilgi Apple’ı zirveye taşırken, bir önceki çeyreğin lideri Samsung’u ikinci sıraya itti.

İkinci sıradaki Güney Koreli şirketin pazar payı yüzde 20 seviyesinde. Xiaomi yüzde 12 ile çeyreği üçüncü sırada tamamladı. Dördüncü Oppo’nun pazar payı yüzde 9 olurken, beşinci sırada da yüzde 8 ile Vivo bulunuyor.

Canalys’in analistlerinden Sanyam Chaurasia, oluşan tabloyu şu sözlerle değerlendiriyor: “Apple üç çeyreğin ardından akıllı telefon pazarında yeniden zirveye çıktı. Bunun arkasında iPhone 13 serisinin parlak performansı bulunuyor. Özellikle Çin’de uygulanan agresif fiyat politikası sayesinde satışların yüksek olması dikkat çekiyor. Apple’ın tedarik zincirinde de işler düzelmiş gibi görünse de, şirket yeterli bileşenlerin bulunamaması nedeniyle dördüncü çeyrekte üretime ara vermek zorunda kalmış ve talebi karşılayamamıştı. Ayrıcalıklı pazarlarda teslimat süreleri kısa olsa da, bazı ülkelerde müşterilerin yeni iPhone’larına kavuşabilmeleri için bir süre beklemeleri gerekebiliyor.”

Küresel akıllı telefon pazarındaki büyüme oranı yüzde 1’de kaldı. Bu durumda küresel çip krizinin ve tedarik zincirinde yaşanan sorunların etkili olduğu düşünülüyor. Çip krizi sadece akıllı telefon üreticilerini değil, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren şirketleri veya Sony ve Microsoft gibi oyun konsolu üreticilerini de etkiliyor. Apple, krizin etkisinin 2022’nin ikinci yarısıyla birlikte hafiflemesini bekliyor.

İLGİLİ HABERLER