Teknoloji

Apple için 2020 çok hareketli geçecek

apple wi-fi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Tüketici elektroniği pazarı, 2020’yle birlikte biraz daha hareketlenecek gibi görünüyor. 5G’nin yaygınlaşmasıyla birlikte teknoloji dünyasının dev şirketleri de daha yüksek hızlardan yararlanabilecek yeni ürünleri kullanıcıların karşısına çıkacak. Ünlü gazeteci Mark Gurman‘ın Bloomberg’de yayınlanan yazısı, 2020’nin özellikle Apple için önemli değişimlere gebe olduğunu gösteriyor.

Apple’ın 2020’de önemli değişiklikler yapması bekleniyor. 2017’den bu yana iPhone tasarımlarında tercih edilen çizginin 2020 itibarıyla değişmesi öngörülüyor. Daha güçlü işlemci, 5G desteği, 3D arka kamera gibi özelliklerin yeni iPhone ile birlikte sunuması bekleniyor.

3D arka kamera sayesinde telefonun gerçek dünyanın üstüne sanal nesneleri yerleştiren artırılmış gerçeklik uygulamalarını daha iyi çalıştırması bekleniyor. Bu özellik sayesinde kullanıcıların telefonları üstünde daha kolay şekilde modelleme yapabileceği belirtiliyor. Örneğin, bir dekorasyon uygulamasında duvara yerleştirilecek resmin konumu daha rahat şekilde belirlenebilecek.

Bu tarz uygulamalar, Apple’ın uzun süredir beklenen artırılmış gerçeklik gözlüğü açısından önem taşıyor. Holografik ekranlara sahip olması beklenen gözlüğün de gelecek yıl içinde tanıtılması bekleniyor. Gözlüğün kullanıcısının iPhone’u ile eş zamanlanması ve kısa mesajları, e-postaları, haritaları ve oyunları kullanıcının gözünün önüne taşıması öngörülüyor.

Apple’ın bu başlıkta, Apple TV ve Apple Watch’ta yaptığı gibi, App Store’a yer vermesi de muhtemel görünüyor. Grafik ve oyun geliştirme uzmanlarını işe alan Cupertino merkezli şirket, Bu yeni ürün kategorisinin zaman içinde gelişerek iPhone’un takipçisi hâline gelebileceği belirtiliyor.

Ancak bu konuda şimdiden kesin bir şey söylemek oldukça zor. Apple’ın şu an için akıllı gözlüğü “kesinlikle alınması gereken ürün” sınıfına sokacak bir çözüm geliştirmemesi, akıllara çeşitli soru işaretleri getiriyor. Buna ek olarak, artırılmış gerçeklik teknolojisini mükemmelleştirmenin zorluğu da Apple’ın harekete geçmesini geciktirebilir.

2020’yi hareketli geçirecek tek şirket Apple değil

Facebook‘un da bir akılı gözlük üstünde çalıştığı söyleniyor. Bu gözlüğün fotoğraf çekebileceği ve bağlı telefona gelen çağrıları yanıtlama imkanı vereceği belirtiliyor. Artırılmış gerçeklik desteği ve ekranı bulunmayan bu gözlük, Snap’in Spectacles isimli gözlüğüne benzeyecek gibi görünüyor.

Amazon ise Echo Frames isimli akıllı gözlüğün ve Echo Loop isimli yüzüğün beta testlerini gerçekleştiriyor. Her iki ürünün kalbinde de Amazon’un dijital asistanı Alexa yer alıyor. Robotlar da Amazon’un gelecek planlarında önemli bir yer tutuyor.

Microsoft‘un 2020 portföyünde parlayan ürün ise Surface Duo. 2020’nin sonunda satışa sunulacak olan çift ekranlı mobil cihaz ile telefon görüşmesi yapmak ve uygulamaları yan yana çalıştırmak mümkün olacak. Surface Duo, Android ile çalışacak. Google cephesinde ise 5G destekli Pixel telefonların 2020’de gün yüzüne çıkması bekleniyor. Samsung’un planlarında ise katlanabilir telefonlar öne çıkıyor.

Gurman’a göre; Apple, 2020’de başka değişiklikler de gerçekleştirebilir. Şirketin akıllı saatini uyku takibi özellikleri ekleyebileceği, Mac’lerde ise kendi işlemcilerini kullanmaya başlayabileceği belirtiliyor. Apple’ın kendi işlemcilerini kullanarak verimliliği artırması ve güç tüketimini azaltması öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER