Manşetler

Apple iPhone ve servisler sayesinde üçüncü çeyrekte kasasını doldurdu

apple almanya iphone 8 plus

iphone 8 plus kırmızıApple geride kalan üçüncü mali çeyrek yılına dair finans raporunu geçtiğimiz saatlerde açıkladı. Şirket geride bıraktığı Nisan-Haziran 2018 döneminde 53.3 milyar dolar gelir elde ederken, tahmininin de 1 milyar dolar kadar üstüne çıkmış oldu.

Geride kalan mali çeyreklik dönem şirketin en güçlü üçüncü çeyrek dönemi oldu. Üstelik bu, sonbaharda beklenen yeni iPhone duyurularının öncesinde akıllı telefon satışlarının yavaşlamaya başladığı bir zamanda gerçekleşti. Apple CEO’su Tim Cook, özellikle ABD dışında gerçekleşen satışların elde edilen tabloda büyük payının bulunduğunu kaydetti. Apple’ın elde ettiği gelirin yüzde 60’ı ABD dışında gerçekleşen satışlardan elde edildi. Tabii ki, tüketiciler iPhone’ları satın almaya devam ettiler, geçen yılın aynı dönemine göre az da olsa bir artışın varlığı söz konusu. Geçen yıl bu zamanlar Apple 41.03 milyon iPhone’un sevkiyatını gerçekleştirmişti. Bu yılın nisan ile haziran ayları arasındaki dönemde ise 41.3 milyon iPhone’un sevkiyatı yapıldı. Ortalama iPhone satış fiyatı da analistlerin 693 dolarlık tahmininin üstüne çıkarak 724 dolar olarak kaydedildi.

Apple, 2018 mali yılının dördüncü çeyreği için 60 ila 62 milyar dolar arası bir gelir tahmini açıkladı. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 ila 19 arası bir artış anlamına geliyor. Bu güçlü tahmin şirketin sonbaharda birden fazla yeni donanımı satışa sunacağı beklentilerini güçlendiriyor. Şimdiye kadarki dedikodular üç farklı iPhone modelinin duyurulacağını işaret ediyor. Bu arada tüketiciler iPad Pro’nun yeni versiyonunu ve yeniden tasarlanmış Apple Watch’u da bekliyorlar. Apple CEO’su Tim Cook bir önceki çeyrek sonuçlarının açıklanması sırasında gerçekleştirdiği telekonferansta daha uygun fiyatlı iPhone X ile ilgili bir doğrulamada bulunmamıştı. Ancak Apple’ın farklı iPhone’ları piyasaya sunmaya ve tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğini söylemişti.

Beklenen üç yeni iPhone olmasa da, geçtiğimiz ayın ortalarında çıkarılan 2018 model MacBook Pro’ların gelecek çeyreğin gelirlerinin bir parçası olacağını biliyoruz. Bu arada dikkat edilmesi gereken bir başka detay da Apple’ın geçen yıl üç yeni iPhone modelini eylül ayında duyurduğu, ancak bunlardan sadece iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın 2017 dördüncü mali çeyrek rakamlarına katıldığı. Çünkü iPhone X kasım ayında piyasaya sunulmuş,bu nedenle Apple’ın 30 Eylül 2017 tarihinde sona eren dördüncü mali çeyrek yılına katılmamıştı.

Öte yandan Mac satışları birbiri ardından gelen çeyreklik dönemler boyunca düşüşünü sürdürüyor. Geride kalan üç aylık dönemde 3.72 milyon Mac satıldı ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13’lük bir düşüş görüldü. Uzun zaman sonra bu ürün kategorisinde ilk kez bu kadar düşük rakam kaydedilmiş oldu. iPad tarafında ise, 2018 model iPad’in çıkışına bağlı olarak Apple daha fazla iPad satışı gerçekleştirdi. Yıllık bazda karşılaştırıldığında ise satışlar yatay bir seyir izledi. Apple, ucuz fiyatlı 2017 model iPad’i en popüler tabletlerden biri olarak nitelendirmişti. Muhtemelen yeni bir iPad’e geçiş yapmak için Apple’ın uygun fiyatlı tablet çıkarmasını bekleyenlerin çoğu, güncelleme hamlesini geçen yıl yapmıştı.

En büyük gelir artışı aralarında Apple Music, iCloud, Apple Care gibi kalemleri barındıran servisler bölümünde gerçekleşti. Apple gelirleri yüzde 31 oranında artırarak 9.55 milyar dolara çıkardı. İçinde AirPods, HomePod, Apple Watch, Apple TV gibi ürünleri barındıran Diğer Ürünler kategorisinde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37’lik artış kaydedildi. Apple, her bir ürünün bu kategoriye nasıl katkıda bulunduğu hakkında herhangi bir ipucu vermiyor. Ancak Tim Cook, Apple Watch’taki büyümenin yüzde 40 bandında olduğunu kaydetti. AirPods için de benzer oranda bir büyüme işaret edildi. Görünen o ki, Apple’ın giyilebilir ürünü bu kategorideki lokomotif olma görevini sürdürdü.

Apple’ın finans raporunu açıklamasından sonra hisse senedi değerleri yüzde 7.5’in üzerinde bir artış gösterdi. Şirketin şu anki piyasa değeri 956 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bu da trilyon dolarlık bir şirket olma yolunda az bir yolunun kaldığını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER